Foto: Ties Steehouwer

Nieuwe begraafplaats Noordtoren gericht op de toekomst

ZEVENBERGEN – De nieuwe begraafplaats aan de Klundertseweg in Zevenbergen is overgedragen door de aannemer aan de gemeente Moerdijk. In overleg met de heemkundekringen van Zevenbergen 'Willem van Strijen' en Klundert 'Die Overdraghe' en het regionaal archief is gekozen voor de naam 'Noordtoren'. Deze naam verwijst naar de oude Noordpolder en Noordtorenpolder. De nieuwe begraafplaats ligt op het grondgebied van deze twee polders. "Het is een mooie manier om onze geschiedenis te eren", liet wethouder Thomas Zwiers al eerder weten "en we hebben een prachtige begraafplaats, met voldoende capaciteit en goede faciliteiten voor de komende decennia."

DOOR TIES STEEHOUWER

De begraafplaats is dus toekomst gericht en dat blijkt onder andere ook uit de inrichting daarvan. De begraafplaats laat de laatste nieuwe ontwikkelingen op uitvaartgebied zien. Naast de traditionele graven zijn er onder andere een strooiveld, urnenzuilen, natuurgraven, een urnenvijver en een speciale plek om kinderen te begraven. Ook is er veel sfeerbeplanting aangebracht zoals bloembollen, bomen, heesters en vaste planten. De vijverrand is afgewerkt met natuursteen. De aanleg van de begraafplaats was een omvangrijk project. Noodzakelijk, want de twee bestaande algemene begraafplaatsen in de gemeente Moerdijk (in Zevenbergen en Klundert) hebben niet genoeg ruimte voor toekomstige graven. Daarom werd besloten om in Zevenbergen een nieuwe begraafplaats aan te leggen van zo'n 4 hectare en binnen de contouren van de bestaande begraafplaats in Klundert extra ruimte te creëren.


Herinrichting
In 2017 is door een slimme herinrichting van de entree van de begraafplaats in Klundert ruimte gevonden voor zo'n 30 - 35 graven. Verder worden er nog circa 75 plaatsen worden aangelegd door het verwijderen van de oude muurtjes met gedenkstenen en graftombes van graven die terug gegeven zijn door rechthebbenden. Deze werkzaamheden vinden plaats in de eerste twee kwartalen van 2019. Zo moet er in Moerdijk tot zeker 2040 voldoende ruimte beschikbaar zijn op deze algemene begraafplaats. Een probleem in Zevenbergen bleek de grondwaterstand te zijn. Het probleem van een te hoge grondwaterstand werd aan de Klundertseweg ondervangen door het terrein flink op te hogen.

Cremeren
Op het ogenblik laat zestig procent van de overledenen zich cremeren en de verwachting is dat dat aantal zal stijgen. Een trend is ook dat velen de urn met de as op kerkhof bij wil zetten. Op de nieuwe begraafplaats is daar rekening mee gehouden met onder andere de aanleg van een urnenvijver waarin de urnen drijvend een plek kunnen vinden. Met de inrichting van Noordtoren is rekening gehouden met de wensen van de omwonenden. Zo ligt de parkeerplaats nu op een andere plek dan de bedoeling was en komt een eventuele aula en mortuarium ook op een andere plek. De projectleider van de nieuwe begraafplaats was Marjan Dat. Hans Merrienboer tekende voor de beplanting en Rob Mollen was als uitvoerder verantwoordelijk voor het geheel. Verleden week heeft er een eerste begraving op Noordpolder plaatsgevonden. De datum voor de officiële opening moet nog worden vastgesteld. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief