Foto: Ties Steehouwer

Jo en Maarten van de Werken maken de 65 jaar vol

KLUNDERT – Een 65 jarig huwelijk komt maar zelden voor. Er moet om deze mijlpaal te halen aan twee voorwaarden worden voldaan. Jong trouwen en samen heel oud worden. Aan beide voorwaarden voldoen Jo Grootenboer en Maarten van de Werken ruimschoots zodat ze verleden week hun briljanten huwelijk konden vieren, ook wel palissander huwelijk genoemd. Zij deden dat samen met hun twee kinderen, zeven kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Het feest werd gehouden in de Stad Klundert. Omdat ook alle neven en nichten waren uitgenodigd kwamen er ruim 40 mensen op de bruiloft.

DOOR TIES STEEHOUWER

Maarten is 91 en Jo 90 jaar. Om elkaar te ontmoeten hoefden ze niet ver te zoeken. Al heel vroeg zat Maarten in zaken en om het vak te leren werkte hij in de winkel van zijn broer in Willemstad. Zijn vrouw werkte enkele panden verder bij de PTT dus ze konden elkaar niet missen. Dat wilde Maarten ook niet omdat hij meteen smoor verliefd was op Jo Grootenboer. Waarom Maarten op Jo viel kan hij zich niet meer voor de geest halen. "O ja, ik denk dat ze niet onbemiddeld was", lacht hij.

Rond de 20
Ook op de vraag op welke leeftijd ze verkering kregen moeten ze het antwoord schuldig blijven. Na veel gereken komen op rond de 20 jaar. "We zijn drie jaar verloofd geweest en daarvoor hadden we twee jaar verkering". Dat ze zo lang verloofd waren lag aan het niet beschikbaar zijn van een huis in Klundert. "Omdat de vader van Maarten in Klundert veel huizen verhuurde kregen we er geen van de gemeente", licht Jo toe. Ze gingen uiteindelijk wonen in de Stadhuisring waar ze een lingerie winkel begonnen. Later kwamen daar ook sportartikelen bij.

Meubelen
Jo en Maarten zijn altijd echte ondernemers geweest. Door huizen en grond aan te kopen in de Westerstraat konden zij hun zaak flink uitbreiden om meubels te gaan verkopen. Zeker in de tijd van het Oosterhoutse eiken een gouden handel. Zowel voor Maarten als Jo was het wel heel hard werken. Overdag in de winkel staan en in de avonduren gordijnen naaien. Jo: "Door het met de hand naaien van het stugge Jabo tapijt had ik vaak bebloede vingers". Hard werken en weinig vrije tijd dat was het motte in die tijd. Maarten ging alleen op maandagavond naar het zangkoor Vox Humana en zaterdags naar de voetbalwedstrijden van VV Klundert. Jo kwam pas los toen ze niet meer in de zaak werkte. "Ik ging koersballen, sjoelen en werkte mee aan het kerkblad."

Vakanties
Pas toen zoon Maarten in 1962 de zaak overnam ging het stel op vakantie met hun vrienden de familie Van Dis. Eerst met de bus heel Europa door en later maakten ze rijnreisjes. Dat is allemaal verleden tijd omdat Maarten inmiddels woont in de Mauritshof in Klundert. Toch staan beiden nog met twee voeten in deze tijd. Zo luistert Jo zondags altijd naar de kerkdiensten in Klundert via haar tablet. Ter demonstratie haalt ze dit moderne communicatiemiddel voor de dag. Daarop staan ook alle foto's van hun 65 jarig huwelijksfeest. Kwiek wijst de alle daarbij aanwezige familieleden aan.
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief