Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Sluisdeur van de Keenesluis hing er vlot in

Door: Bregje Kop Algemeen

STANDDAARBUITEN/FIJNAART – Vrijdagmorgen werd de sluisdeur van de Keenesluis tussen Standdaarbuiten en Fijnaart geplaatst. Het plaatsen van de twee ton wegende deur begon om 8.00 uur en zou enkele uren duren, volgens Ineke Peters-van De Weijgaert die naast de sluis woont. Normaal is dat ook zo maar de mannen die de klus moesten klaren hadden zo goed de voorbereidende werkzaamheden gedaan dat het inhangen van de sluis in een half uurtje gepiept was. De uitgenodigde pers kwam dan ook dik te laat om het plaatsen op de gevoelige plaat vast te leggen.

DOOR TIES STEEHOUWER

Enkele jaren geleden kreeg Ineke Peters die naast de sluis woont, en voorzitter is van Vrienden van de Keenesluis, het idee om hem op te knappen. Zij was, en is nog steeds, zo enthousiast dat ze er in slaagde om veel geld bij elkaar te krijgen om de sluis uit 1768 te laten restaureren. Niet in oude glorie te herstellen om dat dat te duur zou worden. "Zo is de nieuwe sluisdeur in dichte stand opgeleverd. Indien er een bewegingswerk wordt toegevoegd en een sparing in de sluismuur zou worden gemaakt (waar het bewegingswerk van de rinketschuif in valt) zou de sluisdeur open kunnen. Ook moet worden bekeken welke aanpassingen er dan gedaan moeten worden aan de elektrotechnische regeling. De sluisdeur is gemaakt bij de firma Wijma Kampen BV." Er werd 100 jaar na de bouw een door stoom aangedreven scheprad gemonteerd. Het gebouw waar deze stoommachine in stond is na de watersnood in 1953 afgebroken.

Vissen
Dit rad komt wel terug maar heeft geen functie hoewel er wel naar wordt gezocht om vissen te helpen de sluis te passeren. Voor bootjes en kano's is dat niet mogelijk die moeten om van de Dintel in de Moye Keene te komen over de dijk worden getild. Of er dan ook doorgevaren kan worden naar Klundert is ook discutabel omdat de A 59 in de weg zit. Peters: "Een fanatieke kanoër is wel eens via een duiker onder die weg door gevaren maar dan moet je niet claustrofobisch zijn". Een kano of een rubberboot over de weg dragen kan natuurlijk ook maar dat is gezien het drukke verkeer niet aan te raden. "Toch blijf ik er van dromen om een oplossing te vinden" mijmert Peters.

Eb en vloed
De sluis werd 250 jaar geleden gebouwd om te voorkomen dat het water vanuit de Dintel in het gebeid van de Moye Keene zou stromen. Deze laatste rivier was een getijden rivier zodat er twee maal per dag tonnen slib werden aangevoerd.

Uiteindelijke verzande hij en was vaarverkeer niet meer mogelijk en dat betekende weer dat de stad Klundert inkomsten moest derven. In 1768 probeerde men het tij te keren door in de sluis twee eb en twee vloed deuren te bouwen. Bij een hoge vloed zette men de sluis open en als het water in de Moye Keene bij eb er hoog in stond dan deed men dat ook in de hoop dat het opgehoopte slib terug naar zee zou stromen. Een misrekening omdat dat uiteindelijk niet lukte zodat de Moye Keene werd wat het nu is een miezerig slootje. Door in 1828 in de Dintel een sluis te maken was eb en vloed niet meer mogelijk maar toen was de Moye Keene al dat wat het nu is. Het is de bedoeling dat de gerestaureerde sluis nog voor de bouwvak wordt opgeleverd en dat dan in september de officiële heropening volgt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief