Foto: Gemeente Moerdijk

Dorpstafel Fijnaart nu ook vereniging

FIJNAART - Als elfde en laatste dorpstafel binnen de gemeente Moerdijk is nu ook die van Fijnaart getransformeerd naar vereniging. Begin deze week zijn hiervoor de papieren getekend bij de notaris.


Als vereniging krijgt de voormalige dorpstafel Fijnaart een eigen budget van 5.000 euro per jaar. Daarmee kunnen de leden zelf, zonder tussenkomst van de gemeente, de tafeloverleggen faciliteren en met initiatieven voor het eigen dorp die uit de tafel komen aan de slag gaan. Het bedrag van 5.000 euro staat los van de subsidies voor bijvoorbeeld Sinterklaasvieringen, Dodenherdenking en Koningsdag.

"Een verenigingsvorm is de meest democratische rechtsvorm die je kunt kiezen", stelt wethouder Jack van Dorst, "omdat alle inwoners van een woonkern er lid van kunnen worden. Bij een algemene ledenvergadering kunnen zij ook meebeslissen over wat je met die financiële middelen bijvoorbeeld kunt doen. Dat is anders wanneer het bestuur van een stichting dingen bepaalt. Dus daarom is dat democratische gehalte een belangrijke factor."

Het college van burgemeester en wethouders is blij dat alle dorpstafels nu deze verenigingsvorm hebben. "Het is een vervolgstap in het kader van participatie, het betrekken van de inwoners bij het werk van de gemeente. Een belangrijk aspect waar we als college heel veel waarde aan hechten is dat meer inwoners betrokken gaan raken bij het werk wat vanuit die tafels wordt gedaan voor die betreffende woonkern. Ook al omdat er bij de inwoners heel veel kennis en daadkracht zit om daadwerkelijk iets voor de eigen woonkern te kunnen betekenen. En ja, het is een feit dat we verschillen zien qua betrokkenheid van inwoners bij hun woonkern. Bij de een is die heel erg hoog, terwijl op andere plekken nog wel stappen moeten worden gezet."

Het bestuur van de dorpstafel Fijnaart heeft ambities voor de aanpak van de leefbaarheid in de kern en kent een mooie start met de voortvarende ontwikkeling van het nieuwe woongebied Waterwijk. Als onderdeel van een verkeersveilige schoolroute wordt binnenkort bovendien gestart met de reconstructie van de Dreef. De volgende dorpstafel is gepland op 21 oktober van dit jaar. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief