Door de kinderen moesten onder andere plastic krokodillen worden bevochten.
Door de kinderen moesten onder andere plastic krokodillen worden bevochten. Foto: Ties Steehouwer

Veel water tijdens Water Weekend Willemstad

Algemeen

WILLEMSTAD - Willemstad is omgeven door veel water en door de rivier die langs de stad stroomt, is dit element dik in de meerderheid. Van al dit water werd tijdens het tweede Water Weekend Willemstad druk gebruik gemaakt. Daar kwam nog bij dat er ook nog veel hemelwater neerdaalde op de stad. Te veel van het goede, maar dat betekende niet dat de bezoekers het massaal af lieten weten.

Vorig jaar werd het waterweekend voor de tweede maal gehouden, maar helemaal klopt dat niet. Acht jaar geleden namelijk was er ook al een dergelijk evenement in Willemstad.

Roeiwedstrijd

Het hoogtepunt van dit jaar was ook nu weer de Slag om Willemstad ofwel de roeiwedstrijd met sloepen. Vorig jaar deden daar 15 boten aan mee en dit jaar een zelfde aantal. Volgens organisator Wouter de Boer komt dit omdat de race niet valt onder de Stichting Harlingen -Terschelling Roeirace. Aan roeiwedstrijden die vallen onder deze stichting mogen alleen authentieke sloepen meedoen. De Boer vertelt trots te zijn dat de Willemsvaarders uit Willemstad zelf als eerste over de finishlijn kwamen.

Schuim

Zaterdagavond zorgde feestband Neverband op de parade voor een volle feesttent en daar was de horeca best tevreden mee. Op deze parade stond zondag ook een reusachtig schuimbad en daar werd door de jeugd enthousiast gebruik van gemaakt. Deze jeugd zorgde met hun gespring voor een grote wolk schuim, die zelfs het daar opgestelde oude kanon onzichtbaar maakte. De ruim 200 deelnemers aan de Kids Obstacle Run werden door de speaker goed voorbereid op datgene wat ze tijdens de run allemaal te wachten stond. Omdat er blauwalg in de gracht was geconstateerd, hoefden de kinderen tijdens de korte run niet door het water. De deelnemers aan de lange run wel omdat het water in de haven volgens de deskundigen wel van goede zwemkwaliteit was.

Zandzakken

De kinderen gingen van start in groepen om op de smalle paden van de vesting opstoppingen te voorkomen. Voordat ze op weg gingen moesten ze zich nog door een pittige warming-up werken. Ook de run zelf was pittig omdat ze op de wallen veel hoogteverschillen tegenkwamen. En dat niet alleen, omdat er ook met zandzakken moest worden gesjouwd, hindernissen moesten worden genomen en plastic krokodillen moesten worden bevochten. Die zaten niet in de haven, maar daar dreven zondag wel veel zeilboten in de klasse Optimist en er werd gevaren op een board xl. Het geheel leverde een vrolijke aanblik op, die nog werd versterkt omdat de zon aan het eind van de middag even zijn gezicht liet zien. Wouter de Boer: "Wat me opviel was vooral de grote inzet van de vrijwilligers uit onze stad. Als er iets gedaan moet worden, dan staan ze er."

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief