Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer
FOTO'S

Cars Against Cancer levert ruim 1.250 euro op

Algemeen

MOERDIJK - Richard Smits uit Zevenbergen was zaterdag een uiterst tevreden man. Zijn idee om speciale auto’s samen te brengen om veel geld bij elkaar te krijgen voor de bestrijding van kanker werd een groot succes. Zijn idee leek een beetje afgekeken van de oldtimer dagen die de laatste jaren rond de haven van Moerdijk werden georganiseerd. Maar door de invulling van Smits werd het een heel andere soort happening. 

Een happening die zo goed uitpakte dat hij er zelf versteld van stond. “Ik kwam op het idee omdat ik me machteloos voelde. Mijn vader kreeg de gevreesde ziekte en ook andere familieleden kregen er mee te maken. Ik wilde iets doen. Maar wat? Omdat ik een liefhebber van bijzonder auto’s ben, leek me het wel leuk om dat te combineren. Ik denk dat we wel 1.000 euro voor Het KWF bij elkaar kunnen krijgen." Op dat moment wist hij nog niet dat het uiteindelijk 1.262,50 euro zo worden. Hij noemde de dag dan ook een ongekend succes. Zo’n groot succes zelfs dat er volgend jaar een vervolg komt. “Maar dan niet hier in het dorp Moerdijk omdat we het Oldtimer festival, dat dan weer wordt gehouden, niet in de wielen willen rijden."

Pimpen

Het pimpen en zelfs helemaal veranderen van bestaande auto’s is voor veel jongelui een grote hobby. Dat bleek in ieder geval zaterdag in Moerdijk. Tegenwoordig mag dat niet meer met popnagels, maar moet er professioneel gelast worden om bijvoorbeeld de treeplanken te verbreden of ramen te vergroten. Het inbouwen van steeds zwaardere geluidsapparatuur wordt ook veel gedaan. Maar daar is de politie niet blij mee. Jimmy de Hoog uit Oosterhout heeft zijn hele Astra volgebouwd met accu’s, luidsprekers en woofers. “Ik zit nu aan de 153 decibels maar wil naar 160 decibels. Iemand in Amerika heeft het record met 160 decibels." Zijn vriendin Michelle uit Oss vindt het allemaal wel best, al noemt ze zijn muziek gewoon herrie. 

Herrie

Over het hele terrein werd door de auto’s veel van deze herrie gemaakt omdat de deuren open stonden om iedereen mee te laten genieten. Dat zorgde wel voor een heel apart sfeertje. De 35-jarige Jack Thijs uit Etten-Leur was druk aan het poetsen aan zijn Blauwe Engel. Zijn in een heel aparte kleur blauw gespoten Seat Bocanegra leek wel voorzien te zijn van een zacht perzikhuidje. “Ik ga er nog andere velgen op zetten en hij moet ook nog lager op de wielen”, vertelt Jack.

Even verderop staat Marcel Huizer uit Oude Tonge naast zijn open kofferbak. Hij heeft hem helemaal volgebouwd met een stad, gemaakt van Lego steentjes. In een van de huisjes heeft hij een projector gemonteerd, die beelden laat zien op de zelf gemaakte mini caravan achter zijn auto. Oldtimer liefhebber Cees Bol uit Klundert kwam ook even een kijkje nemen, maar hij was snel weer weg. “Dit is niet mijn wereld. Ik ben meer van de oldtimers”. Op zondag 1 september doet hij wel mee aan de jaarlijkse oldtimerrit in Noordhoek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief