De maatregelen van Operatie Steenbreek bevorderen onder andere de bijen- en vlinderpopulatie.
De maatregelen van Operatie Steenbreek bevorderen onder andere de bijen- en vlinderpopulatie. Foto: Peter Houtepen

'Een groene tuin kan echt het verschil maken'

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - De gemeente Moerdijk haakt ook de komende twee jaar aan bij de landelijke campagne Operatie Steenbreek. Die operatie bestaat uit activiteiten georganiseerd door de stichting met dezelfde naam, gericht op het vergroenen van tuinen.

Het vervangen van stenen in de tuin door groen betekent dat het risico op wateroverlast kleiner wordt, de temperatuur in de omgeving wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen en bijen, vlinders en andere insecten extra leefgebied krijgen. Moerdijk gebruikte de expertise van de stichting afgelopen periode onder andere bij het organiseren van de Moerdijkse Open Tuinendag en acties zoals de Groene Tuinverkiezing en een onderzoek naar de relatie tussen een groene tuin en gezondheid. "Op deze manier willen we inwoners ervan bewust maken dat ze zelf iets kunnen doen aan de negatieve gevolgen van de verstening", aldus wethouder Désirée Brummans. "Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen zorgt dat regenwater in de grond kan zakken. Maar ook dus voor een betere biodiversiteit. Wat dat betreft sluit het ook prima aan bij onze maatregelen voor het bevorderen van de bijen- en vlinderpopulatie."

Bewustwording

Brummans is enthousiast over de belangstelling van de inwoners van de gemeente Moerdijk voor Operatie Steenbreek. Ze merkt dat de interesse in en bewustwording van klimaatverandering en gevolgen daarvan voor de eigen omgeving groeien. "Steeds meer Moerdijkers komen tot de conclusie dat ze zelf wel degelijk iets kunnen doen aan bijvoorbeeld de biodiversiteit die onder druk staat en de steeds grotere kans op wateroverlast. Dat ze met bijvoorbeeld een groene tuin echt een verschil kunnen maken. Daar komt dan ook nog bij dat steen en beton bij hitte zorgen voor extra warmte, terwijl groen juist kan koelen. Niet onbelangrijk als je kijkt naar de afgelopen warme zomers die we hebben gehad."

Groengehalte

Moerdijk neemt ook deel aan het onderzoek 'Een groene tuin, een gezonde tuin'. Dat wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research en moet het groengehalte van de leefomgeving van de Moerdijkers inzichtelijk maken. De gemeente heeft deze gegevens nu alleen over de openbare ruimte. Door ook te analyseren hoe groen de Moerdijkse tuinen wel of niet zijn, kan de gemeente beleid aanpassen als dat nodig is. De uitkomsten van dit onderzoek worden in 2020 verwacht.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief