Het echtpaar Brouwers-Elst is een zeer tevreden stel.
Het echtpaar Brouwers-Elst is een zeer tevreden stel. Foto: Ties Steehouwer

Mien Elst en Jan Brouwers 60 jaar getrouwd

Algemeen

KLUNDERT - De tevredenheid straalt er van af bij het diamanten echtpaar Brouwers-Elst uit Klundert. Zij vierden dat ze zestig jaar geleden in Heerle in het huwelijk traden. Dertig jaar geleden verhuisden Jan Brouwers en Mien Elst vanuit hun geboortedorp Heerle, dat toen onder Wouw viel, naar het wat grotere Klundert.

"Klundert was een goede keus", zegt Mien. "De mensen zijn hier aardig, de winkels zijn dichtbij en mijn dochter woont er." Voordat het echtpaar naar de Van Puttenstraat verhuisde, hadden ze er al dertig jaar huwelijk opzitten.

Trouwjurk

De inmiddels 86-jarige Jan en de 83-jarige Mien kwamen elkaar tegen tijdens een dansavondje in Wouw. "Maar ik kende haar al vanaf de geboorte hoor", bekent Jan. "Ik vond het wel een leuke jongen toen", vertelt Mien terwijl op haar beurt, terwijl ze lachend naar haar man kijkt. Uit de huwelijksfoto, die ze even snel uit de slaapkamer haalt, blijkt dat Jan nog knap was ook. Trots kijkt het stel naar de fotograaf. Mien in een prachtige witte trouwjurk met in haar hand een flink boeket bloemen. "Dat verdiende ze ook", volgens Jan.

Boerderij

Zoals veel mensen van de leeftijd van Jan en Mien moesten ze in hun jeugd hard werken. Jan komt uit een boerengezin van drie kinderen en die moesten allemaal al jong aan de slag op de boerderij, die tegen de kern in Heerle aanlag. "Het was altijd mijn droom geweest om timmerman te worden, maar ik kreeg geen schijn van kans. Ik moest werken op de boerderij." Later kon hij zijn droom wel waarmaken en trots vertelt hij over de huizen die hij heeft helpen bouwen. Ook in Klundert.

Mien zat in haar jeugd ook niet stil. Aanvankelijk werkte ze in het huishouden, maar later in het atelier van maker van maatpakken Van Gils. "Daar leerde ik het vak en ik heb dan ook de kleding voor mijn kinderen altijd zelf gemaakt." Ze vertelt het jammer te vinden dat ze, toen ze trouwden, weg moest bij Van Gils. "Ik werd huisvrouw, maar werkte ook zo nu en dan in een hotel in Roosendaal."

Hulp

Het echtpaar kreeg twee dochters waarvan er een in Klundert ging wonen. Mien en Jan volgden en kochten er ook een huis. Later betrokken ze een bejaardenwoning op de Beatrijsweg. Inmiddels was Jan vanwege rugklachten afgekeurd. Hij rijdt nu in zijn scootmobiel door de vestingstad en ver daarbuiten. "Vroeger viste ik ook, maar dat gaat niet meer." Op vakantie gaat het stel de laatste jaren met de kinderen. Vooral over de hulp van schoonzoon Koos Confurius zijn ze erg te spreken. "De hulp van onze kinderen gaat bij ons vanzelf, maar dat gaat over en weer hoor." Hun 60-jarig huwelijksfeest vierden ze met 16 mensen in het huis van hun dochter in Klundert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief