René Verhoeven snijdt de taart aan als opening van de wervingscampagne.
René Verhoeven snijdt de taart aan als opening van de wervingscampagne. Foto: Ties Steehouwer

Brandweer gaat vrijwilligers werven via sociale media

Algemeen

STANDDAARBUITEN - Met het aansnijden van een taart met daarop zijn eigen afbeelding heeft brandweerman Rene Verhoeven in de brandweerkazerne van Standdaarbuiten de wervingscampagne voor nieuwe brandweervrijwilligers geopend.

Verhoeven fungeert tijdens de nieuwe campagne als boegbeeld. Nu worden er regelmatig van deze campagnes gehouden, maar Marieke van Wijk van de Veiligheidsregio Midden-en West-Brabant vertelt dat men nu zoveel mogelijk sociale media wil gaan gebruiken. "We denken daarbij aan Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn en het is de bedoeling dat we gericht gaan werken."

Nood hoog

Hiermee bedoelt ze dat alleen jongeren uit bijvoorbeeld Standdaarbuiten die op Facebook zitten een bericht krijgen om zich aan te sluiten bij de plaatselijke brandweer. En dat is hard nodig omdat volgens teamleider Peter Kerstens de nood hoog is. Zaterdag 21 september wordt in en rond de kazerne in Standdaarbuiten een inloopochtend gehouden tussen 9.30 en 12.00 uur om geïnteresseerde jongeren te informeren over de mogelijkheden en de voordelen als vrijwillige brandweerman.

Vijf voor twaalf

Berrie de Groot van de cluster west van de brandweer Midden- en West-Brabant beaamt dat de nood hoog is en vertelt dat het voor enkele korpsen vijf voor twaalf is. Een korps moet uit minimaal tien personen bestaan. "Op een brandweerauto zitten zes mensen." Dit zestal bestaat uit een chauffeur, een bevelvoerder en vier brandweermensen, ook wel spuitgasten genoemd. "Maar er kan natuurlijk iemand ziek zijn of niet bereikbaar. Daarom is tien personen het absolute minimum."

Opleiding

De opleiding tot brandweerman of -vrouw is niet mis. Als de opleiding is doorlopen, dan weet de opgeleide alles over veiligheid, EHBO, gevaarlijke stoffen en natuurlijk hoe het beste een brand te blussen is of een mens of dier gered kan worden. Nog niet zo lang geleden was het niet moeilijk om aan brandweermensen te komen. Meestal was de plaatselijke middenstand de bron van waaruit ze kwamen. Dit omdat ze vaak in de plaats van de post werkten. De reden waarom er nu minder instroom is, is de vergrijzing, jongeren trekken weg, gaan in de grote stad wonen en hebben vaak 'wel iets anders te doen' dan voor brandweerman spelen.

Boegbeeld

Het boegbeeld voor de nieuwe campagne in Standdaarbuiten, de 44-jarige automonteur René Verhoeven, zet zich al 16 jaar in voor de plaatselijke brandweer. "Ik voel me hier als een vis in het water, ben van de opleiding niet dommer geworden, het is leuk en nuttig werk en ik heb een goeie baas." Brandweerman zijn is vrijwilligerswerk, maar er is wel sprake van een vergoeding. Die bestaat uit een jaarlijks vast bedrag en een uurvergoeding als er geoefend wordt. Brandweerlieden krijgen, als ze er na 20 jaar of langer mee stoppen, bijna automatisch een koninklijke onderscheiding. Berrie de Groot vertelt dat er hard over nagedacht wordt om in ieder geval het automatisme van deze regeling te veranderen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief