Het echtpaar Boelhouwers in hun prachtige appartement.
Het echtpaar Boelhouwers in hun prachtige appartement. Foto: Ties Steehouwer

Cor en Ploontje Boelhouwers vieren briljanten bruiloft

Algemeen

KLUNDERT - Al bij de voordeur van hun prachtige appartement in de Mauritshof in Klundert is te zien dat daar een diep gelovig echtpaar woont. In de vensterbank ligt een traktaat met daarnaast een boekje met een uittreksel van de Bijbel.

Binnen worden we opgewacht door de 90-jarige Cor Boelhouwers en de 91- jarige Ploontje van den Berg die elkaar 65 jaar geleden het jawoord gaven. Zij vieren dat in de Niervaert samen met hun 5 kinderen, 13 kleinkinderen, 17 achterkleinkinderen plus aanhang. Bij elkaar 55 mensen.

Verjaardagsfeestje

Het begon 70 jaar geleden voor het echtpaar op een verjaardagsfeestje bij een nicht van Cor. Omdat ze bij dezelfde kerk hoorden kenden ze elkaar natuurlijk al veel langer zeker omdat ze samen op dezelfde school zaten en lid waren van de Oranje Garde. Op de vraag aan Cor wat hij in de jonge Ploontje van den Berg zag antwoord hij spontaan: "De Here God heeft ons bij elkaar gebracht." Omdat Klundert na de oorlog nog in de opbouwfase zat moesten ze 5 jaar wachten op een woning die uiteindelijk gevonden werd in de Ambachtsherenweg. Allebei kwamen ze uit een gezin van zes kinderen waar ook door de kinderen hard moest worden gewerkt. Na de lagere school vond Cor werk bij de meubelfabriek van Sprij maar hij ambieerde liever een eigen zaak. Die vond hij in de textiel. Niet dat hij toen al de mogelijk had op een winkel maar hij ging, zoals toen gebruikelijk was de boer op.

Bakfiets

Dat deed hij met een bakfiets vol met ondergoed. Ploontje zat ook niet stil en begon een kledingwinkeltje in de voorkamer van hun nieuwe huis aan de Beatrijsweg. Cor: "Met mijn handel beleefde ik gouden tijden. Vooral in Heijningen en Lage en Hoge Zwaluwe verkocht ik veel. Ik verkocht vooral knotten wol omdat al die boerinnen in die tijd breiden." Tijdens het gesprek was Ploontje daar ook nog druk mee bezig. "Ik brei tegenwoordig niet meer voor de kinderen en kleinkinderen maar voor de mensen in Afrika". In de jaren zestig kochten ze een winkelpand in de Stadhuisring. "Van alles heb ik daar verkocht. Kinderkleding, stoffen, mannenkleding maar uiteindelijk werd het damesmode". Onder de naam Boelhouwers Mode zou de zaak uitgroeien tot de meest toonaangevende zaak van damesmode in de verre omtrek."

Koster

Naast alle drukte van de zaak was het echtpaar ook nog 37 jaar lang kostersechtpaar van de Gereformeerde Kerk om de hoek. "We deden daar alles om de boel draaiende te houden", vertelt Ploontje. "Ik kroop zelfs onder banken om de boel schoon te maken." Als hulp in de winkel werd de toen 14-jarige Corrie van Wensen aangenomen. Later werd zij in het gezin van vijf kinderen opgenomen en weer later beheerde zij de winkel. Een van hun kinderen bleek het Downsyndroom te hebben maar dankzij alle aandacht groeide hij voorspoedig op. Met het ouder worden kwam ook de behoefte om ergens ander te gaan wonen. Het werd een appartement in de Mauritshof met het mooiste uitzicht van Klundert. Gezien hun leeftijd is het briljanten echtpaar nog goed gezond. Ploontje zit dan wel in een rolstoel maar ze is nog actief genoeg en Cor maakt iedere dag zijn ommetje over de wallen van Klundert. Cor bij het afscheid: "We zijn erg dankbaar voor de goede zorgen van de kinderen en van Corrie. We hebben dankzij God een gezegend leven."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief