Afbeelding

Burgemeester stuurt brief naar minister: 'Leefbaarheid Den Hoek in geding'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Burgemeester Jac Klijs roept minister Wiebes op om zijn besluit over de doorkruising van de 380 kV-hoogspanningslijn door buurtschap De Kattenkraam in Zevenbergschen Hoek te herzien. Hij heeft een brief gestuurd. De samenwerkende West-Brabantse gemeenten hadden het Rijk gevraagd om de toekomstige masten met een knik om de Kattenkraam heen te plaatsen, maar dat vindt Wiebes te duur. Bovendien zou het landschapskwaliteit volgens hem in het geding komen. 

Daardoor komen de masten dwars in het buurtschap te staan. Een aantal bewoners zal daardoor moeten verhuizen. In werkateliers met medewerkers van TenneT hadden bewoners en vertegenwoordigers van de gemeente Moerdijk juist nadrukkelijk gevraagd om De Kattenkraam te ontzien. Bewoners en ondernemers uit deze buurt hadden samen consensus bereikt over de variant met de knik. Daarbij dachten zij realistisch en respectvol mee. Klijs begrijpt niet waarom Wiebes deze afweging afserveert. 

Geen open landschap

Minister Wiebes wil het open landschap behouden in Zevenbergschen Hoek. Volgens Klijs is er deze kern geen sprake van een open landschap. "De omgeving wordt doorkruist door spoorverbindingen, een snelweg, een grootschalig windpark, twee bestaande hoogspanningsverbindingen en een nog te ontwikkelen industrieterrein."

Ook snapt hij niet waarom het te complex is om een tijdelijke stroomvoorziening op te tuigen: "Dit argument wordt niet onderbouwd met feiten en is daarnaast niet tijdens het participatieproces ingebracht." 

Verder dreigt de leefbaarheid van Zevenbergschen Hoek verder in het geding te komen. "Het is in de omgeving van deze kern al te vaak gebeurd dat delen moeten wijken voor een ontwikkeling in het kader van het algemeen belang. Die ontwikkelingen hebben een negatieve invloed op de leefbaarheid in een kern. Immers, het verkopen van een woning wordt een stuk lastiger in een omgeving waar de overheid op deze wijze omgaat met de leefgemeenschap en de leefomgeving. Als een deel van de huidige bewoners van de Kattenkraam moet wijken voor dit tracé en daardoor een hechte gemeenschap uit elkaar wordt getrokken, is er sprake van een onaanvaardbare aantasting van de leefbaarheid in de omgeving", steekt Klijs fel van leer. 

Keuze voor draagvlak

De samenwerkende overheden van West-Brabant staan achter de oproep van Klijs. Zij vinden dat de bewoners van Zevenbergschen Hoek niet in een hoekje mogen worden gedrukt: "Maak een keuze voor draagvlak en leefbaarheid."

Daarnaast dringen de overheden er bij Wiebes op aan om een ruimhartig uitkoop- en schadebeleid uit te voeren: "Kijk dus niet alleen naar de letter, maar ga hier op maatschappelijke gedragen wijze mee om." Ook willen ze dat Wiebes zo snel mogelijk met de direct betrokkenen van gevoelige bestemmingen in gesprek gaat. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief