Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Stadhuis in Klundert in oude glorie hersteld

Algemeen

KLUNDERT - Het voormalige stadhuis in Klundert heeft de laatste maanden een flinke facelift ondergaan. Deze facelift moet letterlijk worden genomen omdat de buitenkant er heel anders uitziet dan de inwoners de laatste zestig jaar gewend waren. Of er ook iets aan de binnenkant is veranderd is, is van buitenaf natuurlijk voor de gemiddelde voorbijganger niet te zien. Daarom hield de eigenaar, de gemeente Moerdijk, zaterdag een open dag. De plaatselijke historicus Joost Knook schreef eens dat iedere inwoner van Klundert een stadhuisje in zijn hart heeft. Zaterdag bleek dat dit nog steeds, gezien de grote opkomst, het geval is.

De begane grond van het stadhuis zal door de bevolking nog maar zelden worden bezocht omdat die verhuurd wordt aan een scheepsbevrachter. Tot 2000 was dat wel anders, daar waren toen loketten van waarachter de ambtenaren de bevolking te woord stonden. Op de eerste verdieping kwamen de burgers toen bijna niet omdat daar de raadszaal was en de kamers voor de burgemeester en de gemeentesecretaris. Zaterdag was alleen deze verdieping voor het publiek te bekijken. De hal en de twee kamers waren nog prima, maar de raadszaal kreeg een opknapbeurt.

Historie
In 2021 is het 400 jaar geleden dat het Raadhuis werd opgeleverd. Het is voor een groot deel geschonken door Prins Maurits, die in deze contreien veel op jacht ging. Wethouder Eef Schoneveld vertelde dat er bij de restauratie van de ramen nogal wat mis ging. "We hadden pas laat in de gaten wat allemaal, maar toen was het al te laat." De toenmalige aannemer werd vervangen, maar daar zat wel een prijskaartje aan vast zodat het budget werd overschreden. 

De luiken waren de laatste jaren wit met in het midden de kleuren van prins Maurits blauw en geel. Uit onderzoek bleek dat de ze vroeger blauw waren en dat zijn ze nu ook weer. De glas in lood ramen werden klassiek gerestaureerd met koperen steunroeden en roosjes waarmee de ramen aan vast zijn gemaakt. Veel verguldsel, van onder andere vrouwe Justitia, werd vernieuwd.

Stoel

Op de bezichtiging kwamen behalve veel mensen uit Klundert af, maar ook veel mensen van buitenaf. Mechelien den Hollander uit Klundert wilde nog wel eens op de stoel zitten waarop ze veertig jaar geleden met Anton Endepoel trouwde. "Het voelt nog steeds goed", lacht ze. Het echtpaar Muilwijk uit Zevenbergen trouwde 24 jaar geleden ook in het stadhuis in Klundert. "In Zevenbergen wilde ik dat toen niet omdat in het gemeentehuis daar nonnen hadden gezeten die niet aardig voor me waren." Terwijl de bezoekers weg mijmerden vertelden de gidsen van de heemkundekring over de geschiedenis van het pand. De gesprekken werden helemaal interessant toen Hans Schoone binnen kwam met een dikke map met oude foto's van het stadhuis, het meeste gefotografeerde gebouw in Klundert.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief