Afbeelding
Foto: Perry Roovers

Steiledijk wordt niet verkeersveiliger gemaakt

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

FIJNAART - De Steiledijk in Fijnaart wordt niet verkeersveiliger gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders ziet er de meerwaarde niet van in. VVD-raadslid Remco Heus had voorgesteld om de dijk aan te pakken nu waterschap Brabantse Delta over een paar start met het verzwaren van de dam.

Volgens buurtbewoners is het nu een ideaal moment om de Steiledijk veiliger te maken. De gemeente zou daarbij samen kunnen werken met het waterschap. Volgens hen is de dijk een gevaarlijke route voor fietsers en voetgangers. Schoolkinderen passeren dagelijks zwaar landbouw- en vrachtverkeer op de smalle weg. De afgelopen tijd hield Brabantse Delta meerdere bijeenkomsten voor omwonenden. Daarbij waren nooit vertegenwoordigers van de gemeente, dit tot teleurstelling van de bezoekers.

Gevaarlijk precedent

Burgemeester Jac Klijs meldt in antwoord op de raadsvragen van de VVD dat er wel degelijk intensief contact is met het waterschap: "Het project is bestuurlijk besproken en er is terugkoppeling geweest richting de raad." De Steiledijk is door de gemeenteraad drie jaar geleden niet opgenomen in het uitvoeringsprogramma met verkeersknelpunten. Hij adviseert de raad om daar niet alsnog voor te kiezen.

Volgens hem ontstaat dan een gevaarlijk precedent. Dan zouden er nog meer wegen aan het knelpuntenprogramma worden toegevoegd. De kosten dreigen dan te exploderen. Als de Steiledijk verkeersveiliger wordt gemaakt, kost dat de gemeente al gauw acht ton.

Dijkverzwaring

De Steiledijk is ruim 400 jaar oud. Het waterschap wil de waterkering verzwaren, zodat de Jufvrouwenpolder niet overstroomt bij zware regenval. Op deze manier is de kans minder groot dat de dijk ooit doorbreekt. De dijk verbindt de Kwartiersedijk en de Appelaarsedijk. Deze maand ging de Appelaarsedijk wel op de schop.

De gemeente laat de fietspaden vervangen. Boomwortels drukken het asfalt omhoog, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Het nieuwe fietspad krijgt een duurzaam en verkeersveilig karakter. Bijzonder is dat het weggetje onderhoudsvrij wordt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief