De suikerbietencampagne ging er vroeger heel anders aan toe. ARCHIEFFOTO
De suikerbietencampagne ging er vroeger heel anders aan toe. ARCHIEFFOTO

Railkontakt doet mee aan Modelspoordagen

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN - Modelspoorvereniging Railkontakt uit Zevenbergen doet zaterdag 26 en zondag 27 oktober mee aan de West-Brabantse Modelspoordagen in Etten-Leur. Het publiek kan dan kennismaken met een aantal mooie modelspoorbanen, maar ook met de techniek die daar achter steekt.

Leden van Railkontakt bouwden een complete baan waarop een replica van de suikerfabriek is te zien. De periode die hier uitgebeeld wordt, is van 1920 tot 1950. Veel aandacht is daarbij besteed aan de bedrijvigheid. Zo zijn er kranen in de weer om de schepen te lossen. Boeren voeren bieten aan met paard en wagen. Treinen rijden af en aan en boten leggen aan bij de steiger. Beleef hoe de suikerbietencampagne er tachtig jaar geleden aan toe ging.

Verloren gegane gebouwen

De West-Brabantse modelspoordagen vormen een uniek evenement. Het publiek kan kennismaken met een aantal mooie modelspoorbanen, maar ook met de techniek die daar achter steekt. De modelspoorbouwers beantwoorden enthousiast vragen over hun hobby. Een aantal van de banen die opgesteld staan, laten een mooi beeld zien van de diverse locaties in verschillende plaatsen uit het verleden, die nu helaas verdwenen zijn. Als je dan goed naar de 'architectuur' kijkt uit die periode, zie je ook juweeltjes van (verloren gegane) gebouwen.

Bredaas station

Naast Railkontakt zijn er ook nog andere modelspoorverenigingen present. Modelspoorvereniging Baroniespoor uit Etten-Leur presenteert de bijna 14 meter lange Bredabaan. Hierop zie je het station van Breda afgebeeld zoals het er uit moet hebben gezien rond 1925, met de straten die direct daar aan het spoor grenzen, vanaf de bruggen over de Mark en de spoorhaven tot een stukje voorbij de Terheijdenstraat met de tramremise. De treinenloop wordt door de computer gestuurd en is daardoor redelijk onvoorspelbaar. Ook is er een demo te zien van het station van Etten-Leur uit diezelfde periode. Dit is het volgende project waar door Baroniespoor aan gewerkt wordt.

Locloods

Modelspoorvereniging PostB uit Roosendaal is present met station Rosenthal, alsook met hun locloods uit het begin van de vorige eeuw. Daarin werden locomotieven helemaal opgeknapt om daarna hun diensten weer te hervatten. Een draaischijf voor deze locloods zorgt er voor dat zo'n dertig stoomlocomotieven hun stalling in deze imposante loods kunnen bereiken. Daarnaast presenteren ze ook hun LGB-baan. Voor de eerste keer presenteert ook de modelspoorclub BoZ uit Bergen op Zoom zich. Zij bouwen momenteel een natuurgetrouwe replica van het station van Bergen op Zoom en omgeving.

Treinendokter

Heb je een kapotte modeltrein? Neem die dan mee tijdens de Brabantse Modelspoordagen. De treinendokter is aanwezig om de treintjes weer aan de praat te krijgen. Mooi om te zien is dat de modelspoorhobby met de tijd meegaat. Ook zaken als computerbesturing, mini-computers en microprocessors hebben intrede gemaakt. Tijdens de beursdagen zijn demo's en voorbeelden te bewonderen. Wat ook opvalt is dat de modelbanen nooit afkomen. De modelbouwers perfectioneren hun projecten continue. Voor de jongere bezoekers is er van alles te doen. Zij mogen treintjes besturen op speciaal opgestelde modelspoorbanen. Voor de allerkleinsten ligt een speelkleed klaar met treintjes, figuurtjes en rails.

Gastheer

Scholengemeenschap KSE aan de Stijn Streuvelslaan 42 in Etten-Leur is zaterdag en zondag gastheer voor de West-Brabantse Modelspoordagen. De expositie is beide dagen te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt twee euro. Voor kinderen tot 12 jaar oud is de toegang gratis.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief