Afbeelding
Foto: Robert van den Berge

Albanese 'vrachtwageninklimmers' zijn Moerdijk doorn in het oog

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

MOERDIJK - Albanezen die bij een industrieterrein proberen in vrachtwagens te klimmen die naar Engeland gaan. Ze zijn burgemeester Jac Klijs (foto) van de Gemeente Moerdijk een doorn in het oog. Hij wil met minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in gesprek over een aanpak van het probleem.

Burgemeester Klijs is erop gebrand te  voorkomen dat Moerdijk zogezegd in een tweede 'Calais' verandert. "Ik wil niet dat daar een tentenkamp ontstaat. Ik wil graag voorkomen dat dat uiteindelijk tot onrust en onveiligheid leidt", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Slaapplaatsen

Klijs zegt begrip te hebben voor de achtergrond van de inklimmers die, zonder uitzicht op banen in eigen land, hopen om in Engeland wél een toekomst te kunnen opbouwen. "Maar kom niet naar Moerdijk, ook hier gaat het niet lukken", zo waarschuwt hij de Albanezen die denken dat ze in Engeland meer kans maken op werk en een verblijfsvergunning. In maïsvelden in de buurt van een vrachtwagenparkeerterrein en de A16 maken de economische vluchtelingen provisorische slaapplaatsen.

Samenwerking

Ondanks het feit dat boa's er dagelijks patrouilleren en de provisorische onderkomens twee keer per week worden geruimd, blijft het dweilen met de kraan open. Alleen dit jaar al ontvingen de autoriteiten 200 meldingen over de inklimmers. Daarbij werden in veel gevallen de dekzeilen van vrachtwagens opengesneden. Het leidde tot 105 aanhoudingen. Al betwijfelt de burgemeester of dat veel resultaat heeft. De Albanezen zeggen gewoon toerist te zijn, waarna ze hun weg kunnen vervolgen. Klijs pleit voor een betere samenwerking met douane en marechaussee. Ook wil hij  in gesprek met minister Grapperhaus. Laatstgenoemde heeft inmiddels laten weten aan dit verzoek gehoor te zullen geven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief