Tentoonstelling suikerzakjes in Vlasserij-Suikermuseum

KLUNDERT - In het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum in Klundert is tot eind oktober een expositie over suikerzakjes te zien. Wil van den Akker uit Zeist heeft hiervoor een gedeelte van zijn verzameling aan het museum beschikbaar gesteld.


Wil van den Akker is 81 jaar en verzameld al vanaf 1957 suikerzakjes. Hij komt van oorsprong uit een horecafamilie, vandaar zijn interesse in suikerzakjes. Van den Akker is zeventien jaar lid van de Club van Suikerzakjesverzamelaars in Nederland en bezit er meer dan honderdduizend, die hij allemaal in een eigen archief heeft geregistreerd en veelal op thema. Een groot aantal gaat natuurlijk over het cafégebeuren, waarvan de meesten in deze expositie getoond worden. Kenmerkend bij de panelen zijn de passende teksten die hij erbij gemaakt heeft.

Heraldische wapens De grootste passie van Van den Akker ligt echter bij heraldische wapens, die hij per provincie verzamelt. Andere thema’s die men in de expositie tegenkomt zijn monumenten, scheepvaart en horecagebonden onderwerpen, zoals Douwe Egberts en Heineken. Twee mooie panelen zijn er over de voormalige suikerfabrieken in Steenbergen en Halfweg. Een bijzondere serie gaat over de firma Van Oordt uit Oud Beijerland, die de zakjes bedrukt en afvult. Dit paneel is aangevuld met oude rekeningen en foto’s van het bedrijf. Twee drieluiken heeft hij gemaakt met als thema Texel in beeld en suiker met een keurmerk.

Knooppunt De Club van Suikerzakjesverzamelaars is het Nederlandse knooppunt van en voor verzamelaars van suikerzakjes, wikkels en sticks. Zij hebben 130 clubleden, waarvan ongeveer twintig uit het buitenland. Het aantal gecatalogiseerde zakjes en wikkeltjes door de club is ruim 79.000 stuks.

Open Het museum is tot eind oktober geopend op woensdag van 09.30 tot 17.00 uur en op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur. Groepen kunnen de gehele week op afspraak terecht. Mensen die thuis nog een verzameling suikerzakjes hebben liggen en daar niets meer mee doen, kunnen dat meebrengen naar het museum. BIJDRAGE TIES STEEHOUWER 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief