Afbeelding

Gemeente gaat verkeersproblemen Willemstad te lijf

Algemeen

WILLEMSTAD - Om de parkeer- en verkeersoverlast in Willemstad het hoofd te kunnen bieden, wil de gemeente Moerdijk een pakket aan maatregelen doorvoeren. Willemstad oefent al geruime tijd een grote aantrekkingskracht uit op toeristisch/recreatieve bezoekers. Mede in verband hiermee bereiken de gemeente Moerdijk in steeds toenemende mate signalen over ervaren overlast ten aanzien van verkeer en parkeren in en rondom de vesting.

“Bewoners ervaren met name van donderdag tot en met zondag parkeerdruk in de vesting en bezoekers een gebrek aan parkeerplaatsen buiten de vesting op drukke dagen”, schetst verkeerswethouder Thomas Zwiers de problematiek.

Blauwe zone Het idee is om met een pakket aan maatregelen verbeteringen te realiseren. “Zo willen we voor de korte termijn een blauwe zone voor kort parkeren in gaan voeren in de hele vesting, met uitzondering van de Grimhoek en het Mauritshuis. Een uitgebreid onderzoek en een enquête hebben uitgewezen dat het daar nog relatief rustig is.” De blauwe zone wordt geldig van donderdag tot en met zondag van 1 maart tot 1 november.

Voor de lange termijn wordt de realisatie van een extra parkeerterrein aan de oostzijde van Willemstad noodzakelijk geacht. Dit nieuwe parkeerterrein is vooral bedoeld voor de opvang van lang parkeerders bij piekmomenten en zal tevens een rol spelen bij de parkeeropgave in relatie tot onder andere de cruisesteiger en de privatisering van de gemeentelijke jachthaven.

Blockers Overigens vindt het instellen van de blauwe zone plaats in combinatie met een aanpassing van de werkingstijden van de blockers. “We willen die blockers op zaterdagavond laten vervallen. Het blijkt dat het uitgaan op zaterdagavond namelijk niet meer zo druk is als in vroeger tijden. Eigenlijk is het alleen op zondag nodig.”

De blockers, ter bescherming van voetgangers, kosten wel fors geld aan onderhoud, aldus Zwiers. “Het huidige blockersysteem is technisch afgeschreven.” Er wordt daarom aan gedacht om een pilot met verkeersregelaars te gaan doen. Zij zijn niet alleen aanspreekpunt, maar kunnen bijvoorbeeld met name motoren erop wijzen om langs de Lantaarndijk te rijden.

Pendelbussen De vorig jaar gehouden proef met de inzet van pendelbussen wil de gemeente voorzetten. “Maar niet iedere zondag, dat is niet noodzakelijk. We zetten ze met name in bij voorzienbaar drukke weekenden, op feestdagen en wanneer de weersverwachtingen mooi zijn.”

Inloopsessies De plannen van de gemeente Moerdijk zijn mede tot stand gekomen door overleggen met de verkeerswerkgroep van de stadstafel. Ook zijn de plannen op hoofdlijnen gepresenteerd en besproken tijdens de stadstafel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief