Logo internetbode.nl/moerdijk

Vlasserij-Suikermuseum nu twee maal zo groot

KLUNDERT – Vrijdag werd de zolder van het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum in Klundert officieel geopend. De zolder was er altijd al maar kon slecht met levensgevaar worden belopen.


Toen het museum ruimte gebrek kreeg werd de oplossing gezocht in het inrichten van de zolder. De gemeente Moerdijk, de eigenaar van het museum, wilde wel financieel helpen omdat het dak toch vernieuwd moest worden. Het museum moest alleen de aanleg van de zolder betalen. Dat lukte uit de opgebouwde reserves.

Voorzitter van het bestuur en directeur van het museum Harm- Jan Volkers vertelde in zijn openingspraatje dat het museum vorig jaar voor de ingrijpende verbouwing vier maanden dicht moest.

“We hadden daarna wel een reusachtige zolder maar die moest natuurlijk ook nog worden ingericht”. Daarnaast was er ook tegenslag die hierin bestond dat de brandweer de eis stelde dat dat er tussen de beneden verdieping en de zolder een brandwerende laag kwam.

Het bestuur ging op zoek naar geld dat gevonden werd bij de RABO bank West-Brabant Noord, het Havenschap Moerdijk en bij Erfgoed Brabant. Als dank mocht Johan Staes de RABO bank zaal openen en Ferdinand van den Oever de Havenschap Moerdijk zaal. In de RABO bank zaal bevindt zich de administratie van het museum en in de Havenschap Moerdijk zaal de mediatheek.

Vier zalen

Daarnaast is er nog een zaal die als depot dienst doet een waarin vrijwilligers aan modelbouw doen. De administratie ruimte was nog niet helemaal ingericht. De inrichting daarvan wordt heel bijzonder.

Daar komt een grote vergadertafel compleet met stoelen te staan in Art Nouveau stijl uit het begin van de twintigste eeuw. De tafel en de stoelen zijn afkomstig uit het hoofdkantoor van de SuikerUnie in Dinteloord. Daar waren ze overcompleet.

Omdat de administratie ruimte beneden vrij is gekomen zal de komende tijd de verblijfruimte worden uitgebreid en de keuken daar naar toe verplaatst. Dat is nodig omdat soms twee bussen tegelijk het museum aan doen. Door de verbouwing was dat bezoek vorig jaar wat minder. Er konden in 2015 toch nog 3482 mensen worden begroet maar men wil graag terug naar het topjaar 2012 toen dat er 6211 waren.

BIJDRAGE TIES STEEHOUWER<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief