De groep studenten die aan de slag gaat met de botenloods. FOTO GRUTS
De groep studenten die aan de slag gaat met de botenloods. FOTO GRUTS Foto: GRUTS

Op zoek naar herbestemming van botenloods

Door: Peter Houtepen Algemeen

HEIJNINGEN - Een groep studenten gaat aan de slag om een herbestemming te zoeken en te realiseren voor een vervallen botenloods naast Fort Sabina in Heijningen. De studenten zoeken ideeën voor een nieuw concept of een originele invulling van de vervallen loods. Het initiatief is onderdeel van GRUTS, de jongerenlijn van de Erfgoedfabriek waarin de provincie Noord-Brabant een herbestemming zoekt voor grote erfgoedcomplexen.

DOOR PETER HOUTEPEN

In een multidisciplinair team werken studenten van allerlei opleidingen aan herbestemming, dat wil zeggen van eerste planvorming tot daadwerkelijke realisatie. De studenten worden op deze manier gestimuleerd om samen te werken. En het gaat echt ergens over, want het is de bedoeling dat de projecten ook echt gerealiseerd worden.

Flora en fauna

Naar de herbestemming van de botenloods is een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Zo is een van de studenten door middel van cameravallen bezig geweest met een onderzoek naar de flora en fauna in en rond de loods. Hierbij zijn beeld- en geluidsopnames gemaakt zodra er bewegingen werden waargenomen.
Twee andere studenten hebben de percentages vastgesteld van de gebreken die gerestaureerd gaan worden, welke materialen opnieuw gebruikt kunnen worden en hoe bepaalde gebreken opgelost kunnen worden.

Kennis
Eerder hebben de studenten hun kennis en vaardigheden al losgelaten op het Leerlokaal KVL, de voormalige leerfabriek in Oisterwijk. Deze botenloods is de tweede uitdaging. De loods is aan het eind van de negentiende en twintigste eeuw gebruikt voor militaire doeleinden. Het gebouw is al jarenlang verwaarloosd en grote delen ervan zijn ingestort. Dit weerhoudt de studenten er niet van om het gebouw nieuw leven in te blazen. Zij vragen betrokken mensen om mee te denken over een herbestemming. Zelf hebben ze ook ideeën verzameld. Die variëren van een vogelhotel en een kantooratelier tot een privé-Spa.

Napoleon

Fort Sabina heet eigenlijk voluit fort Sabina Henrica. Het is een kustverdedigingswerk, dat in 1811 gebouwd werd in opdracht van Napoleon. Rond 1881 is het fort verder uitgebreid en gemoderniseerd. Aanvankelijk was de naam nog fort De Ruijter, later is de naam veranderd en kreeg het de naam van de Sabina Henricapolder, waarin het fort zich bevind.

Geheim

Het fort wordt wel eens het best bewaarde geheim van West-Brabant genoemd. Dit komt omdat er zeer regelmatig bezoekers worden ontvangen - ook vanuit de directe omgeving zoals Fijnaart, Willemstad en Heijningen zelf - die vol verbazing het fort oplopen. Bijna unaniem beweren zij nooit te hebben geweten, dat er zó dichtbij, zo'n mooi en groot fort is en is er de verbazing dat ze hier nooit eerder zijn geweest.

Enthousiaste mensen met een geweldig idee kunnen dit delen met de studenten via e-mail gruts@brabant.nl of telefoonnummer 06-83 94 14 36.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief