Afbeelding
Foto: Miryam van der Stee

Burgemeester positief gestemd over gemeente Moerdijk

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN – Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente Moerdijk op het gemeentehuis in Zevenbergen blikte burgemeester Jac Klijs kort terug op 2017. Geen klachten over Shell Moerdijk, sowieso minder klachten over het haven- en industrieterrein, de windmolens waar Klundert niet blij mee is en het succes van OG3NE waar hij trots op is.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Daarnaast stond hij stil bij de vreselijke zware mishandeling met blijvend letsel van een vrouw uit Zevenbergen en bij de verwarde man uit Willemstad die met een vuurwapen uiteindelijk zelfmoord pleegde. Ook het wegsturen van wethouder Frans Fakkers passeerde de revue, evenals raadslid Fred Wozniak, die wegens vermeende belastingfraude zijn functie neer moest leggen. Positief is hij over de voorlopige aanbesteding van de haven die kort voor kerst rond kwam en dat de Moerdijkregeling landelijk nieuws werd.

Visie

Voordat burgemeester Klijs het woord kon richten tot de aanwezigen, schudde hij eerst een lange rij belangstellenden de hand met de bijbehorende nieuwjaarswens. Hij nam er, samen met zijn nieuwe partner, de tijd voor. Het ligt in de lijn met zijn visie op communicatie. “We moeten als gemeente praten met mensen, zodat je weet wat er leeft en speelt.”

Samenleving

De aankomende gemeenteraadsverkiezingen waren voor de burgemeester aanleiding om zich dit keer te focussen op de gemeenteraad en haar rol in de Moerdijkse samenleving. Hij sprak de hoop uit dat er na de verkiezingen een coalitieprogramma ter tafel komt, omdat hij het huidige raadsprogramma te vlak vindt om ambities gedegen af te werken. “We moeten straks stevige ambities neerzetten als gemeente en de raadsleden moeten daarbij opnieuw hun rol zoeken. Inzicht in de samenleving is daarbij onontbeerlijk en dat bereik je alleen door te communiceren.”

Beweging

Ook pleitte Klijs ervoor dat de huidige vergadercultuur verandert. Het rechtlijnig volgen van procedures moet plaatsmaken voor vertrouwen kweken als het aan hem ligt. “Burgers laten zich niet meer wegzetten door de overheid. De gemeente moet de dialoog aangaan en meer uit handen geven.” Ofwel een faciliterende overheid zijn, is waar Klijs op doelde. Als voorbeeld noemde hij de huidige stads-en wijktafels. “Een opgave voor dit jaar is dat we als gemeente creatiever moeten zijn en onze makelaarsfunctie goed moeten onderhouden. Fouten maken mag daarbij. Immers, niks doen is geen beweging.”

Ouwehoercultuur

De burgemeester is zich ervan bewust dat de politiek door burgers zeer laag gewaardeerd wordt. Hij snapt dat ook wel: “De ouwehoercultuur moet verdwijnen.” Hij wil graag dat het gemeentebestuur zich dit jaar focust op dat wat zichtbaar is, zoals een snelle realisatie van een parkeerterrein op het haven- en industrieterrein waarvan hij de noodzaak nog maar eens onderstreepte en het organiseren van openbaar vervoer naar en van het haven- en industrieterrein.  “Laaggeschoolde arbeiders zitten nu thuis op de bank terwijl zij daar zeer welkom zijn.” Het openbaar vervoer blijkt hier een bottleneck. “Dus moeten we faciliteren dat die mensen er kunnen komen.”


Drugshandel

Misdaad en bedreiging zijn ook een aandachtspunt voor dit jaar. In 2017 liet de burgemeester zestien panden sluiten wegens drugshandel. De bedreigingen die naar aanleiding daarvan volgden, ondermijnt hij geenszins. “Als grensgemeente ontkomen we hier niet aan drugshandel, Een shoarmazaak zonder omzet met een Porsche voor de deur vraagt om aandacht. En die is er.” Hij benadrukte als laatste dat Moerdijk het verder prima doet als gemeente. Dat bleek ook uit het bestuurskrachtonderzoek van de provincie. Klijs sloot zijn speech dan ook af met de woorden: “Moerdijk doet ertoe en dat geldt ook voor u.”



 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief