Afbeelding
Foto: Studio Marco Vermeulen

Ontwikkeling van Fort Sabina kan van start gaan

Door: Peter Houtepen Algemeen

HEIJNINGEN - De gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer en stichting Fort Sabina.nl gaan samen de recreatieve, toeristische en culturele invulling van Fort Sabina in Heijningen versterken. Daartoe hebben zij woensdag hun handtekeningen gezet.

Om dit mogelijk te maken zijn de erfpachtovereenkomst en de exploitatieovereenkomst van stichting Fort Sabina.nl vernieuwd en ondertekend. Het ontwikkelplan Fort Sabina, van november 2016, schetst hoe het fort duurzamer beheerd kan worden, beter toegankelijk kan worden gemaakt en welke rol recreatie, cultuur en toerisme gaan spelen.

Krediet

In 2017 heeft de gemeenteraad van Moerdijk een krediet beschikbaar gesteld en zijn de juridische aspecten van de erfpachtovereenkomst en de exploitatieovereenkomst uitgewerkt. Woensdag hebben Staatsbosbeheer en de gemeente hun handtekeningen gezet onder een nieuwe erfpachtovereenkomst voor dertig jaar. In het eerste kwartaal van dit volgt nog de ondertekening van de exploitatieovereenkomst tussen de stichting en de gemeente en de samenwerkingsovereenkomst tussen alle partijen.

Vertrouwen

"We zijn heel blij dat Staatsbosbeheer, met het opnieuw sluiten van deze erfpachtovereenkomst, nogmaals laat zien dat zij vertrouwen heeft in de gemeente bij de duurzame ontwikkeling van het fort", zegt wethouder Thomas Zwiers over de erfpachtbijeenkomst. "Daarnaast zijn we natuurlijk ook heel blij dat zij als partner verbonden blijven en het fort ook als platform willen inzetten voor natuureducatie."

Balans

Jelka Both van Staatsbosbeheer zegt alle vertrouwen in te hebben dat er een positieve doorontwikkeling zal plaatsvinden met het fort. "Met de brede doelstelling die voor ligt, blijft natuur, cultuurhistorie maar ook recreatie geborgd. Een mooie balans waar Staatsbosbeheer als organisatie veel waarde aan hecht." Voor wat betreft de exploitatieovereenkomst heeft Thomas Zwiers er alle vertrouwen in dat na de vastgelegde periode van vijf jaar, de overeenkomst automatisch voor onbepaalde tijd verlengd kan worden. 

Bebouwing

Op dit moment geldt een erfpacht/opstalovereenkomst aangaande Fort Sabina die is ingegaan op 1 juni 1999 en een einddatum heeft van 31 mei 2024. De reden van Staatsbosbeheer om per 1 juni 1999 het fort in erfpacht te geven was de ambitie van de gemeente Moerdijk om Fort Sabina toeristisch en recreatief te ontwikkelen. De nieuwe erfpachtovereenkomst eindigt op 31 december 2046. Staatsbosbeheer conformeert zich hiermee aan het ontwikkelplan Fort Sabina en verleent toestemming voor het realiseren van de bebouwing en het gebruik zoals staat vermeld in het ontwikkelplan.
 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief