Het model van een werkende suikerfabriek moet dit jaar klaar zijn. FOTO TIES STEEHOUWER
Het model van een werkende suikerfabriek moet dit jaar klaar zijn. FOTO TIES STEEHOUWER

Vlasserij-Suikermuseum weer in de lift

Door: Peter Houtepen Algemeen

KLUNDERT – De laatste jaren heeft het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum in Klundert een aantal flinke verbouwingen ondergaan. De zolder van het gebouw werd in 2015 en 2016 begaanbaar gemaakt en bij het museum getrokken. Een flink karwei omdat er ook twee trappen moesten worden gemaakt. Het resultaat was dat er veel ruimte bijkwam zodat het archief en de werkplekken naar boven verhuisden. Daardoor kwam er beneden ruimte vrij en kon het horecagedeelte worden vergroot met het inrichten van een nieuwe keuken.

Al dat verbouwen en herinrichten betekende wel dat het aantal bezoekers terugliep tot onder de vierduizend per jaar. Het museum is zelfs enige tijd dicht geweest en de nieuwjaarsbijeenkomst moest in 2017 zelfs worden uitgesteld. Dit jaar kon deze wel direct na het begin van het nieuwe jaar worden gehouden.

Tevreden

Directeur Harm Jan Volkers keek tijdens deze bijeenkomst zowel tevreden terug als vooruit. "De nieuwe keuken is zo'n groot succes geworden dat we ons niet meer kunnen voorstellen hoe we het ooit zonder hebben gedaan. Bedacht door onze eigen mensen, uitgevoerd door onze eigen mensen en bestemd voor onze eigen mensen. Beter kan niet en dat is gebleken. Vorig jaar heb ik jullie ook gezegd dat we hard aan het werk moesten om meer bezoekers te trekken. Dat is gelukt, we hebben ruim vijfhonderd betalende bezoekers meer gehad. Ook de omzet van onze horeca is navenant gestegen.

Vrijwilligers

Aan vrijwilligers heeft het museum geen gebrek, maar omdat de gemiddelde leeftijd van hen hoog is zijn er ieder jaar wel mensen die overlijden. Volkers: "Een knelpunt wil ik nog wel noemen. Onze vlassers zoeken nieuwe mensen. Die zullen niet meer zelf in het vlas gewerkt hebben, maar moeten er wel warm voor lopen. Vroeger werd er ook door vrouwen in het vlas gewerkt, dat kan dus nu ook."

Suikerfabriek

Naast het beheren van de collectie, de vele foto's en het rondleiden van de bezoekers was er in 2017 een tentoonstelling van suikerzakjes, werd er een schaalmodel gemaakt van de spiritusfabriek Amelia die vroeger in Zevenbergen stond, werd er een kerstmarkt gehouden die 450 mensen trok, en werden er door de jeugd met St. Maarten suikerbieten uitgehold.

Door de modelbouwers wordt op het ogenblik hard gewerkt aan een werkend model van de suikerfabriek in Dinteloord in 1950. Om het museum met zijn tijd mee te laten gaan is er samen met de vrijwilligers verleden jaar de actie museum 2.0 gestart. Er zijn hiervoor al veel ideeën binnengekomen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief