Ferdinand van den Oever tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de feestelijk verlichte bedrijfshal van Drecht Coating Service. FOTO HAVENBEDRIJF MOERDIJK
Ferdinand van den Oever tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de feestelijk verlichte bedrijfshal van Drecht Coating Service. FOTO HAVENBEDRIJF MOERDIJK

Haven van Moerdijk blijft groeien

Door: Peter Houtepen Algemeen

MOERDIJK - De haven van Moerdijk blijft groeien. In 2017 steeg zowel de overslag, als het aantal gevestigde bedrijven en de werkgelegenheid. Dat heeft directeur Ferdinand van den Oever van het Havenbedrijf Moerdijk vrijdag aan het eind van de middag bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst, die voor deze gelegenheid werd gehouden in een van de feestelijke ingerichte bedrijfshallen van Drecht Coating Service aan de Appelweg.

Uit de voorlopige cijfers blijkt dat de zeevaart de grootste groei voor rekening nam: de overslag steeg met maar liefst 14 procent. De totale overslag groeide met 5,5 procent naar 18,5 miljoen ton.

Containers

De grootste groei ziet Moerdijk nog steeds in de overslag van containers (+10 procent). Ook in natte bulk (+8 procent) en stukgoed (+6 procent) is een flinke stijging te zien. Wel daalde in 2017 de overslag van ertsen en schroot (-17 procent).

Trots

Van den Oever verklaarde ongelofelijk trots te zijn dat er samen met alle bedrijven weer groei gerealiseerd is op diverse terreinen. "Er is hard gewerkt aan de aantrekkelijkheid van het haven- en industrieterrein Moerdijk. Ook de dialoog met de omgeving komt steeds beter op gang in de nieuwe Omgevingstafel Port of Moerdijk" Hij plaatste wel meteen een oproep aan de aanwezigen op de nieuwjaarsbijeenkomst. "Er is geen reden om achterover te leunen. Want we staan met elkaar voor grote uitdagingen. Denk aan digitalisering, energietransitie. Het realiseren van onze ambities in deze veranderende wereld kunnen wij alleen samen met al onze share- en stakeholders. Laten we hier samen de schouders onder zetten."

Schepen

In 2017 ontving de vierde zeehaven van Nederland 2202 zeeschepen, 16 procent meer dan in 2016, en 11.740 binnenvaartschepen (+3 procent).

Gronduitgifte

Het Havenbedrijf Moerdijk gaf zeven hectare grond uit. Daarnaast is ook zo'n 22 hectare strategische reserve bij bedrijven opnieuw ingevuld. Verder mocht de haven zestien nieuwe bedrijfsvestigingen verwelkomen. De leegstand is nog verder gedaald tot onder de 1 procent.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid steeg in 2017 met 3,7 procent naar 17.983 banen. Daarbij gaat het om 9.308 directe arbeidsplaatsen en 8.675 indirecte arbeidsplaatsen.

LPM

Van den Oever sprak verder nog de hoop en verwachting uit dat er dit jaar vanuit de Raad Van State duidelijkheid komt over de aanleg van het toekomstige Logistiek Park Moerdijk (LPM). Overigens gaat het Havenbedrijf Moerdijk net als in 2016 ook dit jaar weer een open dag organiseren. Op zaterdag 6 oktober gaan ter gelegenheid hiervan diverse bedrijven weer hun deuren openen voor het publiek.

Na afloop van de nieuwjaarsreceptie kregen de bezoekers nog een origineel presentje uitgereikt in de vorm van een CO2 'luchtplantje'.

Ontstaan

Het haven- en industriegebied van Moerdijk is ontstaan in de jaren zestig van de vorige eeuw. In die tijd werden in de Biesbosch spaarbekkens aangelegd. Het verzamelde water ging naar de industrie in de Botlek en naar de Rotterdamse drinkwatermaatschappij. Het zand dat in de Biesbosch werd uitgegraven, werd gebruikt voor de aanleg van een nieuw haven- en industriegebied, tussen Moerdijk en Klundert. Gemeenten in de omgeving wilden daarmee extra werk creëren voor jonge mensen in de regio. Het haven- en industrieterrein groeide snel. Ruim een halve eeuw na de zanduitgraving ligt er aan het Hollandsch Diep een florerende haven van formaat. Het Havenbedrijf Moerdijk organiseert het proces van ontwikkeling, ontwerp, aanleg, uitgifte, exploitatie, beheer en uitbreiding van Port of Moerdijk. Ook stelt zij graag kennis en ervaring beschikbaar aan derden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief