Afbeelding

Compensatie voor ondernemers bij schade

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - De CDA-afdeling Moerdijk is blij met het gegeven dat ondernemers die in Zevenbergen aanzienlijke schade gaan ondervinden van het Centrumplan, compensatie kunnen aanvragen.

DOOR PETER HOUTEPEN

Bijna twee jaar geleden, in maart 2016, stelde fractievoorzitter Désirée Brummans het college van burgemeester en wethouders al vragen over een mogelijke nadeelcompensatieregeling voor omwonenden en ondernemers. Reden was het feit dat er de nodige onzekerheid leefde bij omwonenden over financiële genoegdoening in geval van mogelijke schade. Brummans en het CDA vonden dat heel begrijpelijk. "Want het uitgraven van een haven is ook niet niks."

Egalité

Het college van burgemeester en wethouders antwoordde toen te zullen bezien of een dergelijke verordening in het leven zou worden geroepen. Dat is nu zover met de Verordening Nadeelcompensatie. "Wij hopen uiteraard dat niemand er gebruik van hoeft te maken", aldus Brummans. "Maar je moet het wel goed geregeld hebben voor als het nodig is."

Onder nadeelcompensatie wordt verstaan het vergoeden van schade ontstaan door een rechtmatig overheidshandelen op grond van het egalité-beginsel. Dit beoogt dat de lasten die nu eenmaal voor burgers kunnen voortvloeien uit overheidsbesluiten, niet onevenredig zwaar op sommigen drukken, terwijl anderen er veel minder door worden bezwaard.

Klandizie

Volgens wethouder Thomas Zwiers kun je met verschillende soorten schade te maken krijgen tijdens dit soort werkzaamheden. "Het is bijna een cliché om te zeggen dat we er alles aan gaan doen dat dit niet gebeurt. Maar er kan nu eenmaal schade ontstaan aan panden, hoewel we zelf denken dat het allemaal mee gaat vallen. Maar er kan natuurlijk ook schade ontstaan omdat bijvoorbeeld winkels tijdelijk minder goed bereikbaar zijn en daardoor klandizie mislopen. Voor dat laatste geldt in principe de nadeelcompensatie en in de verordening staat onder andere welke procedure je moet doorlopen mocht een ondernemer daarmee te maken krijgen." Zwiers zegt er wel bij dat er dan in ieder geval sprake moet zijn van aanzienlijke schade die ook tot in detail aangetoond moet worden."Daar zijn ook percentages voor in de verordening opgenomen. We gaan de ondernemers hier ook nog uitgebreid over inlichten."

Zaandam

Zwiers denkt en hoopt dat het allemaal mee zal vallen. Hij verwijst daarbij naar Zaandam waar ook de haven heropend is en door de gemeente Zaanstad een fonds was ingericht waar ondernemers een beroep op konden doen bij schade. "Daar heeft geen enkele ondernemer, voor zover wij weten, een beroep moeten doen op de schaderegeling omdat het qua fasering daar allemaal erg goed in elkaar stak." ARCHIEFFOTO MIRYAM VAN DER STEE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief