Zowel de sluisdeuren als de sluitstenen van de Verlaatsheul in Klundert zijn in slechte staat. FOTO TIES STEEHOUWER
Zowel de sluisdeuren als de sluitstenen van de Verlaatsheul in Klundert zijn in slechte staat. FOTO TIES STEEHOUWER

Gemeente polst bewoners over toekomst vestingsteden

Door: Hanneke Marcelis algemeen

WILLEMSTAD/KLUNDERT - In het Mauritshuis in Willemstad had de gemeente Moerdijk enkele vertegenwoordigers van verenigingen uitgenodigd om te praten over het opknappen van de vestingsteden Willemstad en Klundert. Op deze oriëntatiebijeenkomst kwamen vertegenwoordigers af van de heemkundekringen De Willemstad en Die Overdraghe uit Klundert, visvereniging ’t Wachtertje uit Klundert, de stadstafel uit Klundert en twee geïnteresseerden uit Willemstad en Klundert.

De avond werd geleid door Olav Reijers, de pas aangestelde adviseur cultuur van de gemeente Moerdijk. De bedoeling van de bijeenkomst was om te inventariseren welke plekken in de kernen Klundert en Willemstad van grote betekenis zijn voor de bewoners, en welke plaatsen en objecten toeristisch-recreatief verder benut kunnen worden. Zoals het er nu uitziet is de gemeente van plan te investeren in het onderhoud en het opknappen van de verdedigingswerken en men wil dat graag gericht doen. Aan de aanwezigen werd gevraagd niet alleen te inventariseren op de geschiedkundige waarde, maar ook om punten aan te geven die voor de inwoners en het toerisme van belang kunnen zijn. Vooral voor de mensen van de heemkundekringen is dat een andere insteek dan ze gewend zijn. Die wilden vooral praten over het achterstallige onderhoud van de vestingwerken.

Onderhoud

Enkele raadsleden hebben vorig jaar al aangegeven dat het onderhoud van de vesting Klundert veel te wensen overlaat. Zo is de beschoeiing van de wallen erg slecht, zijn de stenen van de Verlaatsheul aan het verpulveren en zijn de sluisdeuren daarvan verrot. Ook met de beer met twee monniken, in de volksmond de stenen poppen genoemd, is het slecht gesteld. De bomen groeien uit de voegen.

Ook in Willemstad is op veel punten de toestand niet veel beter. Melten Dekkers: “Jarenlang is er weinig onderhoud gepleegd zodat er nu veel geld uitgegeven moet worden om de boel op te knappen.” Dekkers vertegenwoordigde de stadstafel van Klundert en dit orgaan is al jaren druk bezig om de vesting meer op de kaart te zetten. “Maar dan moet er eerst heel veel worden opgeknapt. Zo zijn de binnenkanten van de bastions erg drassig, bevinden de wandelpaden zich in slechte staat en zijn veel bomen langs de Bottekreek aan vervanging toe.”

Plannen

De vraag van Olav Reijers was of de beide vestingen opgeknapt moesten worden voor de bewoners zelf of voor de toeristen, en hoe die eventuele meerwaarde dan uitgebuit zou moeten worden. Anders gezegd: de investeringen moeten iets opleveren. Zo zouden de bunkers die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog bouwden ruimte kunnen bieden voor ondernemers of verenigingen. De stadstafel in Klundert speelt al lang met het idee om door heel Klundert een vaarroute voor kleine schepen door heel de stad te realiseren. Daarvoor moet er onder ander een onderdoorgang komen in de Molenberglaan. Ook zou er een wandelpad gemaakt kunnen worden op het contrescherp bij het Verlaat. Het is de bedoeling dat op 22 februari de visie wordt aangeboden aan de gemeenteraad. 



 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief