De vijf brandweervrijwilliger die werden onderscheiden.
De vijf brandweervrijwilliger die werden onderscheiden. Foto: Ties Steehouwer

Vijf brandweermannen krijgen koninklijke onderscheiding in Fijnaart

Door: Amber Kuijs algemeen

FIJNAART - Tijdens de jaarlijkse Moerdijkse brandweerkorpsavond in De Parel in Fijnaart zijn zaterdagavond vijf mensen met een lange staat van dienst door burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk voorzien van de versierselen behorende bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau.

Voordat deze plechtigheid plaatsvond werden er medailles, oorkondes en insignes uitgereikt aan brandweerlieden die er 10, 12,5, 15, 20, 25 of 30 jaar als vrijwilliger op hadden zitten bij een plaatselijk brandweerkorps. Ook werden er enkele mensen uitgezwaaid. Klijs vertelde dat er dit jaar meer mensen het korps Moerdijk hebben verlaten dan dat er bijkwamen. "En daar maak ik me wel zorgen over. Omdat dit natuurlijk zo niet door kan gaan."

Bij iedere brandweervrijwilliger die namens de koning was onderscheiden, gaf de burgemeester een carrière overzicht. Omdat hij dit met veel humor deed, klonken er door de stampvolle grote zaal van De Parel voortdurend lachsalvo's en werd er veel geapplaudisseerd. Klijs: "De gemeente Moerdijk heeft erg veel waardering voor vrijwilligers en voor brandweermannen in het bijzonder. Ik krijg weleens de indruk dat dit bij de gemiddelde burger veel minder is."

De brandweervrijwilligers die bij hun afscheid een koninklijke onderscheiding kregen waren: Kees Tolenaars (52 jaar) wegens 23 vrijwilliger bij de post Moerdijk dorp; Huibert Roodenburg (50 jaar) wegens 23 jaar bij de post Willemstad; Rien Nouwen (55 jaar) voor het uitoefenen van ruim 33 jaar brandweervrijwilliger op de post Willemstad; Bert Eestermans (59 jaar) voor ruim 36 jaar brandweervrijwilligerschap op de post Moerdijk-dorp; en tenslotte Jan Lankhuijzen (63 jaar), die ruim 41 jaar de functie van brandweervrijwilliger heeft uitgeoefend op de post Klundert. Jan Lankhuijzen kreeg ook een legpenning van Brandweer Nederland uitgereikt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief