Gemeente Moerdijk loopt mogelijk 2,1 miljoen euro aan leges mis

ZEVENBERGEN - De gemeente Moerdijk loopt mogelijk een bedrag van 2,1 miljoen euro aan leges mis door een uitspraak van de Hoge Raad.


De Raad heeft een uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant naast zich neergelegd. Hierdoor komen alle leges voor bestemmingsplannen ouder dan tien jaar te vervallen met alle mogelijk financiële gevolgen van dien voor de gemeente Moerdijk. 

Second opinion

Het college van burgemeester en wethouders heeft opdracht gegeven aan een externe juridische partij voor een second opinion over de kans van slagen bij het voeren van een procedure. Dit ondanks het feit dat juristen van de Belastingsamenwerking West-Brabant en de gemeente Moerdijk concluderen dat het arrest van de Hoge Raad geen enkele ruimte voor verder verweer biedt. Vanwege de forse financiële consequenties wil het college vanuit zorgvuldigheid echter alle opties onderzoeken.

Mocht dat op niets uitlopen, dan kan een bedrag van afgerond 2.132.000 euro aan leges niet worden geïnd. Voor het jaarrekeningresultaat 2017 betekent dit een verlaging van de geprognotiseerde opbrengst van 1.281.104 euro. Voor 2018 worden vooralsnog geen negatieve gevolgen verwacht.

Industrieterrein

Op het moment van het arrest was onder andere het bestemmingsplan Industrieterrein Moerdijk ouder dan tien jaar. De totstandkoming van dit uiterst complexe bestemmingsplan heeft onder andere door de brand bij Chemie-Pack, gewijzigde wet- en regelgeving en autonome ontwikkelingen in en rond het industrieterrein, langer geduurd dan tevoren werd gedacht. Het nieuwe bestemmingsplan Zeehaven en Industrieterrein Moerdijk is op 18 januari 2018 vastgesteld. De legessanctie is daarmee opgeheven. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief