Afbeelding

Carola Kayen laat haar foto's spreken

Door: Peter Houtepen Algemeen

HEIJNINGEN - Wie de foto's van Carola Kayen-Mouthaan uit Heijningen bekijkt, bevindt zich in enkele ogenblikken in een sprookjeswereld. Vooral de foto's van vrouwen en kinderen doen denken aan de schilderijen die de grote meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw schilderden.

Het spreekt dan ook vanzelf dat het traditionele Groot-Brittannië haar werk weet te waarderen. Dat bleek onder andere tijdens The Guild of Photographers Awards in Liverpool. Zij werd daar eerste in de categorie Contempary & Avant Garde. Een prijs die bestond uit een glazen plaquette en een grote afdruk van haar winnende foto, een meisje dat zichzelf schildert. Een niet bestaande situatie omdat de oorspronkelijk gemaakte foto door haar is bewerkt tot een prachtig resultaat.

Creativiteit
De 48 jarige Carola Kayen begon tien jaar geleden mat het maken van foto's. Na dat jarenlang te hebben gedaan wilde ze stoppen omdat ze het niet meer zo leuk vond. Gelukkig kwam ze in aanraking met fine art fotografie. "Ik vind deze manier om foto's te maken en te bewerken een hele mooie vorm en ik kan daar heel veel creativiteit in kwijt." 

Studio
Dat foto's maken doet ze in een grote studio in haar woning in Heijningen, waar ze ook haar afbeeldingen op de computer bewerkt met Photoshop. Na gemiddeld vier uur aan een foto te hebben gewerkt, is het eindresultaat meestal heel anders dan waar ze mee begon. Met dat eindresultaat gaat ze als het ware terug in de tijd. Haar foto's spreken dan ook vooral mensen aan met een nostalgische inslag. Carola: "Maar zijn we niet allemaal een beetje nostalgisch?"

Modellen
Aan haar foto's is te zien dat ze over een heel arsenaal aan modellen moet kunnen beschikken. Het model op haar winnende foto is Anna van Oers uit Heijningen. "Bijna alle modellen melden zich uit zichzelf aan, heel veel doen dat via mijn Facebookpagina". Aan de gefotoshopte foto's is te zien dat Carola inmiddels een expert geworden is in het bewerken hiervan. Dat hadden ze ook in Engeland door, zodat ze werd uitgenodigd om daar een seminar te geven. Dat gebeurde tijdens de prijsuitreiking in Liverpool. "Daar zag ik wel tegenop omdat het in het Engels moest. Maar dat lukte toch prima, ze hingen aan mijn lippen." 

Onderwerpen
De onderwerpen die Carola het liefst fotografeert en bewerkt zijn mensen en kinderen. Ook foto's van dieren hebben haar belangstelling. Inmiddels zijn haar afbeeldingen geplaatst in fotovakbladen en heeft ze enkele tentoonstellingen mogen inrichten. Ook in Nederland viel ze met haar bewerkte foto's in de prijzen. "Maar fine art fotografie is hier nog niet zo populair als in Engeland, al begint het wel te komen." FOTO TIES STEEHOUWER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief