Burgemeester Jac Klijs kwam de honderdjarige feliciteren. FOTO TIES STEEHOUWER
Burgemeester Jac Klijs kwam de honderdjarige feliciteren. FOTO TIES STEEHOUWER

Jan Akkermans in Zevenbergen maakt de honderd jaar vol

ZEVENBERGEN - In woon-zorgcentrum De Zeven Schakels in Zevenbergen heeft Jan Akkermans woensdag zijn honderdste verjaardag gevierd. Hij deed dit samen met zijn zoon, zijn twee schoondochters, twee kleinkinderen, vier achterkleinkinderen en andere familieleden. Zijn andere zoon, Henk, overleed vorig jaar op 65-jarige leeftijd. Te midden van grote bossen bloemen en een gebakje met hierop in grote cijfers het getal 100 werd het ondanks dit grote verlies toch een gezellige, maar ingetogen verjaardag.


Jan Akkermans komt wat leeftijd betreft uit een sterk geslacht. "Mijn broer van 95 komt nog regelmatig met zijn eigen auto naar Zevenbergen en mijn andere broer is ook dik 90 jaar geworden." Zelf was Akkermans tot enkele jaren terug ook nog een fervent autorijder. "Ik denk dat ik wel een miljoen kilometer heb gereden. Maar een paar jaar geleden wilde mijn knieën plotseling niet meer en toen was het over." Wel werd vijf jaar geleden nog zijn rijbewijs verlengd. Hij maakte al die kilometers voor een verzekeringsmaatschappij. "Ik moest paarden keuren en deed dat door het hele land. Soms reed ik wel 80.000 kilometer per jaar." Zijn vader was paardenfokker en zelf heeft hij ook veel paard gereden.

Gezondheid

Op de voor de hand liggende vraag hoe hij zo oud is geworden lacht hij fijntjes. "Ik heb altijd goed voor me zelf gezorgd en veel fruit gegeten." Geboren in Zevenbergschen Hoek verhuisde hij dertig jaar geleden naar Zevenbergen. Tot twee jaar terug woonde hij nog helemaal zelfstandig. Hij vertelt het jammer te vinden dat hij zijn grote hobby, de jacht, niet meer kan uitvoeren. Toen hij zeven jaar geleden zijn laatste auto kocht was het belangrijkste de kofferbak. "Daar moesten wel mijn twee jachtgeweren in passen." Uit het gesprek blijkt dat het autorijden als hobby altijd boven de jacht stond. "Om scherp te blijven heb ik na mijn negenste zelfs nog twee verkeerscursussen gevolgd."

Stemmen

Op de vraag of hij gaat stemmen op 21 maart is het antwoord: "Ja hoor, maar alleen als ze me brengen." Waarna het van de andere kant klinkt: "Dat hoeft niet opa, het is hier in de hal." Ongevraagd wil hij ook wel kwijt welke partij zijn stem krijgt. "Dat wordt het CDA, daar stem ik mijn hele leven al op." Akkermans is toch iemand van tradities. Zo reed hij bijna zijn hele leven in hetzelfde automerk, een Peugeot.

Met zijn leven in De Zeven Schakels in Zevenbergen is hij best tevreden. "Het eten is er prima en alle mensen zijn heel aardig." De komende weken heeft hij toch voldoende te eten omdat burgemeester Jac Klijs met een groot pakket met lekkernijen de 100-jarige kwam feliciteren. Wel zonder ambtsketen deze keer. Klijs: "Het hoort eigenlijk wel, maar ik heb geen stropdas om. Vandaar." De reactie van Jan Akkermans: "En ik heb er speciaal, omdat u kwam eentje omgedaan." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief