Voorzitter Peter van Veelen (links) krijgt de cheque van directeur Jörn Müller. FOTO TIES STEEHOUWER
Voorzitter Peter van Veelen (links) krijgt de cheque van directeur Jörn Müller. FOTO TIES STEEHOUWER

Stichting Voedselbank Moerdijk krijgt 2.500 euro

ZEVENBERGEN - Veel blije gezichten in het onderkomen van de Stichting Voedselbank Moerdijk in Zevenbergen. Jörn Müller, de site manager van LyondellBasell, kwam langs om aan de directeur en secretaris van de stichting, Peter van Veelen, symbolisch een cheque te overhandigen met daarop een bedrag van 2.500 euro. Müller vertelde dat de toekenning van het bedrag besloten was door het personeel van het bedrijf, dat gevestigd is aan de Chemieweg op het industrieterrein Moerdijk.


Het geld kan de Stichting Voedselbank Moerdijk goed gebruiken, zegt penningmeester Jan Ermers. "We zijn afhankelijk van giften van sponsoren. Met een gift zoals deze kunnen we iets extra's doen. Zoals bijvoorbeeld voor iedereen een pak koffie. Dat zijn de duurste dingen zijn die we de mensen meegeven." Vorig jaar ontving de stichting van de Lionsclub Zevenbergen zo'n 300 pakken DE-koffie en kregen ze ook koffie van LyondellBasell. De voedselbank heeft voor zichzelf een aantal regels opgesteld waaraan ze moeten voldoen om verantwoord te werken. Zo wordt er alleen met vrijwilligers gewerkt, wordt er alleen voedsel verstrekt dat gedoneerd is en komt er zoveel mogelijk gezond voedsel in de kratten terecht. Dat laatste betekent onder andere veel fruit en groente. Ermers: "In het verleden gaven we nog wel eens ananas in blik, maar als we het hebben dan geven we nu liever verse ananas."

Vrijwilligers

Op het ogenblik wordt er gewerkt met rond de twintig vrijwilligers. Hierbij is het bestuur inbegrepen. 's Woensdags worden de ruim zeventig kratten gevuld en op vrijdagmorgen kunnen ze worden opgehaald. In de tien jaar dat de voedselbank Moerdijk bestaat heeft ze een vaste plaats binnen de gemeenschap verworven. "Toch is het zo dat veel mensen die voor voedsel in aanmerking komen minder is dan we gezien de prognose van de gemeente mogen verwachten", aldus Peter van Veelen. "Blijkbaar is de drempel voor veel mensen nog te hoog en dat is jammer." Het normbedrag is op het ogenblik voor een eenpersoons huishouding 215 euro en voor elk extra gezinslid 85 euro. In 2017 werden er gemiddeld wekelijks zeventig gezinnen en ruim 250 mensen van voedsel voorzien via de voedselbank. Om de voorraad op peil te houden wordt er samengewerkt met de centrale voedselbank in Den Bosch en met banken in de directe omgeving.

Zorgen

Ondanks het gegeven dat alles op rolletjes verloopt, zijn er voor de voedselbank Moerdijk zorgen. Zo kan men elk jaar, in september, uit de ruimte waar de voedselpakketten worden samengesteld worden gezet. Ermers: "We huren de oude gymzaal steeds voor een jaar van Woonkwartier. Ze willen daar op termijn woningen gaan bouwen. De school is al afgebroken. Als we daar weg moeten, dan zou dat erg jammer zijn omdat het een mooie grote lichte ruimte is." Als dat gaat gebeuren, dan zou dat voor de vierde maal zijn dat men moet verkassen. Daarvoor werkte men onder andere in oude kassen in Heijningen.

Een andere zorg van het bestuur is de beschikbaarheid van vers voedsel. Dat lukt steeds nog wel, maar vaak op het nippertje. Om de boel vers te houden beschikt men over koelkasten en vrieskasten. De 2.500 euro van LyondellBasell zal onder andere worden gebruikt voor huisvesting en de elektriciteitsrekening van het gebouw. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief