Column Hanneke Marcelis 'Zegeltjes'

  algemeen

'Wilt u daar zegeltjes bij?' Het is volgens mij de meest oer-Hollandse vraag die bestaat. En aangezien ik niet anders ben dan alle andere kortingliefhebbers in ons land, antwoord ik er steevast 'ja, graag', op. Boodschappenpakketten, ovenschalen of groenteknuffels. Het maakt me niet uit waarvoor het is. Ik spaar mee. Maar ik moet toegeven; de laatste tijd neemt mijn fanatisme wat af. Want steeds vaker kiezen supermarkten ervoor om het sparen véél te moeilijk te maken. Of juist véél te makkelijk. Neem nou de Eftelingzegels. Ik vraag me oprecht af waarom ze die kortingskaarten niet gewoon gratis weggeven? Want zodra je een halve aardappel koopt, krijg je onmiddellijk zesentwintig van die zegeltjes in je handen geduwd door de caissière. Dat kun je toch moeilijk een spaaractie noemen?


Precies het tegenovergestelde gebeurde er met de ovenschalen. Ik doe namelijk maar boodschappen voor één persoon. En vooruit, soms voor twee. Maar aangezien ik naast de supermarkt woon en dus ongeveer iedere dag langs ga om voor vijf euro producten te kopen, krijg ik nooit van zijn leven op tijd zo'n velletje volgeplakt. Een teleurstellend vooruitzicht, aangezien de schalen wel erg mooi zijn en goed passen in mijn nieuwe huis. Daarom besloot ik voor deze actie wat hulp in te schakelen. Nadat mijn ouders en vrienden ook een weekje zegeltjes hadden gehamsterd, kon ik eindelijk mijn felbegeerde ovenschaal gaan halen. Ik zeg expres halen, want van krijgen was geen sprake. Waarom ik na al die moeite nog zoveel moet bijbetalen voor een schaal mag Joost weten. Waarschijnlijk had ik hem in de Action goedkoper en zonder dat gespaar van die zegeltjes ook kunnen halen. Maar dat mag niet deren. Ik heb mijn ovenschaal. En hij past prachtig bij mijn huis. Ietwat onhandig detail: dat vond al het bezoek wat afgelopen dagen een kijkje kwam nemen in mijn huis ook. En ze hadden allemaal een 'housewarminggift' bij zich. Ik heb inmiddels vier van die schalen in mijn kast staan.

Toen ik laatst weer voor de kassa stond en had afgerekend, aarzelde ik even een momentje. Ik dacht aan de stapel Eftelingzegels op mijn keukentafel en de schalen in mijn kast. Maar ach. Wat maakt het uit. Ik antwoord weer gewoon 'Ja graag', als de caissière me die ene oer-Hollandse vraag stelt. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief