Bij de opgravingen werd de fundering van de oliemolen zichtbaar. FOTO BERT BONGERS
Bij de opgravingen werd de fundering van de oliemolen zichtbaar. FOTO BERT BONGERS

Bult van Pars wordt afgegraven en gesaneerd

Door: Peter Houtepen Algemeen

KLUNDERT - Tijdens een voorlichtingsavond voor omwonenden over de Bult van Pars in Klundert, in de Niervaert, vertelde projectleider Wendy Roelen van de gemeente Moerdijk dat de bult aan de Oliemolenstraat in september wordt afgegraven.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad om de bult door een archeologische dienst te laten onderzoeken. Er werden sleuven gegraven waarbij men stuitte op de funderingen van de gebouwen die er tot 1990 opstonden en waarbij voorwerpen werden opgegraven, waaronder een kleine kogel.

Verontreinigingen

Bij boringen werden er verontreinigingen van olie en asbest aangetroffen. De resten van olie zijn afkomstig van de oliemolen en het asbest afkomstig van stortingen van puin door de burgers van Klundert. De olie zit erg diep, maar het asbest bevindt zich aan het oppervlak.

Kinderen

Op de vraag van een van de aanwezigen op de voorlichtingsavond of dat geen kwaad kan voor spelende kinderen, vertelde de woordvoerder van de gemeente dat dit niet zo was, maar dat het wel zo snel mogelijk weggehaald zal worden. Over het doorgaan van de afgraving toonde de zaal zich wat sceptisch. De aanwezige verantwoordelijke wethouder Thomas Zwiers stelde daarop dat de gemeente tijd en geld heeft ingeroosterd om de Bult van Pars gelijk te gaan maken met het niveau van de Oliemolenstraat. Helemaal één vlak zal het niet worden omdat het achterste gedeelte van het terrein sterk afloopt.

Toekomst

Als alle verontreinigde grond is afgevoerd, moeten er plannen voor de invulling worden gemaakt. Wendy Roelen liet weten dat nog niet zeker is dat er geen supermarkt komt. Wel hebben er enkele projectontwikkelaars belangstelling getoond. "Ze staan te springen." Ook over de toekomst van de op de bult staande woning is nog geen zekerheid, maar de verwachting is dat die gaat verdwijnen. Zeker is wel dat er geen laagbouw komt, maar ook geen echte hoogbouw. Als er woningen worden gebouwd, dan verdwijnen er parkeerplekken. Volgens Roelen heeft een parkeerplaatstelling echter aangetoond dat, hoewel het krap wordt, er in een straal van honderd meter nog wel parkeerplekken zijn te vinden. Omdat het over een hele berg grond gaat, gaat het nog wel even duren voordat alles is afgevoerd.

Hoogteverschil

Omdat het terrein niet helemaal vlak is, gaan de te bouwen woningen een hoogteverschil vertonen. Het bestuur van de heemkundekring heeft de gemeente gevraagd om in of bij de bebouwing te laten zien wat er 453 jaar onder de voeten van de bewoners heeft gezeten. De gemeente heeft toegezegd dit verzoek in de plannen mee te nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief