Afbeelding

Burgemeester Jac Klijs: 'Je hebt wel degelijk iets te kiezen'

Door: Peter Houtepen Actueel

MOERDIJK - Hij vindt dat de politiek teveel vergadert en meer de wijk in moet, op verkiezingsdag maakt hij een rondje langs een aantal stembureaus met wat lekkers voor de medewerkers en hij zag zichzelf nooit burgemeester worden. Jac Klijs spreekt over hoe hij in de politiek terecht kwam, hoe hij de rol van de gemeente ziet en waarom je vooral wél moet gaan stemmen op 21 maart. "Want elke stem telt. Echt!"

Klijs is de politiek ingerold omdat het meer een hobby voor hem was. "Ik was altijd al zeer geïnteresseerd in de samenleving. Op een bepaald moment werd ik lid van een politieke partij en kwam ik als secretaris in het bestuur terecht. Dan doe je niets met praktische politiek maar houd je je vooral bezig met het beoordelen van kandidaten en het samenstellen van kieslijsten."

Actief

Klijs stelt dat politiek niet alleen maar praten moet zijn, maar juist dingen voor elkaar krijgen. In Drunen ging hij voor het eerst de actieve politiek in en kwam als fractievoorzitter in de gemeenteraad. Na een herindeling in die gemeente werd hij wethouder. "In 2006 werd ik uiteindelijk burgemeester in Strijen en in 2011 kwam ik, een half jaar na de ramp bij Chemie-Pack,  in Moerdijk terecht."

Solliciteren

Klijs lacht als hem wordt gevraagd of het burgemeesterschap van jongs af aan al zijn droom was. "Nee, tot aan 2005 had ik er nooit over nagedacht om burgemeester te worden. Ik ben toen uitgenodigd te solliciteren. Mijn vrouw was toen ook erg overtuigd dat ik dat moest doen. Heel vroeger wilde ik tuinder worden, mijn ouders hadden een tuinbouwbedrijf. Als ik de politiek niet was ingegaan had ik wel psycholoog willen worden of strafrechtjurist. De overeenkomst is misschien wel dat je bij die drie beroepen problemen moet oplossen."

Spannend

Volgens de burgemeester zijn verkiezingen heel erg spannend. "En dan ook vooral ook omdat er iets te kiezen is! Het is namelijk niet zo vanzelfsprekend dat dezelfde partijen in dezelfde grootte terugkeren in de gemeenteraad. En hoe gaan zij dan een coalitie vormen? Zo is D66 een nieuw te kiezen partij in Moerdijk. Wie gaat er verliezen, wie wint er? Lokaal is er simpelweg nogal wat te kiezen en met meer kleinere partijen is het misschien lastiger een coalitie vormen." Klijs stelt dat meer partijen goed is voor de democratie, maar waarschuwt wel dat het belangrijk is dat al die partijen onderscheidend genoeg zijn. Als voorzitter van het college en de gemeenteraad heeft hij zelf directe belangen bij de verkiezingen: de inwoners kiezen wie er in de gemeenteraad zit en iets indirecter wie de nieuwe wethouders worden. "En met die nieuwe wethouders vorm ik het dagelijkse bestuur van de gemeente. Het is mijn taak om een goed team te vormen."

Facilitator

De gemeentepolitiek is volgens Jac Klijs in de afgelopen jaren erg veranderd. Bijna elke belangrijke beslissing begint volgens hem bij de inwoner en zo moet het ook zijn in zijn optiek. "De gemeenteraad gaat steeds meer van beslisser naar facilitator. Natuurlijk horen we vaak 'de politiek doet gewoon door', maar zo is mijn ervaring dus niet. Er wordt echt goed geluisterd naar wat er in de samenleving gebeurt. Dus ja, die ene stem maakt wel degelijk uit!"

Efficiënter

Er heerst volgens Klijs een hoge mate van loyaliteit en hij stelt dat de banden met de inwoners van Moerdijk goed moeten worden onderhouden. "Aan elke relatie moet je werken, dus ook die met de inwoners van Moerdijk. Zeker ook omdat dus die verhoudingen veranderen. Kennis wordt meer gehaald bij de inwoner. Soms kunnen we dan iets veel efficiënter organiseren en is de gemeente slechts nog de verstrekker van het geld en voeren de inwoners uit." Burgerparticipatie is dus steeds belangrijker en volgens Klijs vraagt dat ook een andere opstelling van medewerkers van de gemeente. "Het worden meer regisseurs dan doeners."

Rondje

Verkiezingsdag, woensdag 21 maart, is voor de burgervader van Moerdijk een gewone werkdag. "Al ziet die er wel wat anders uit dan een normale dag. Ik begin de dag met een rondje langs een aantal stembureaus. Ik neem dan wat lekkers mee voor de mensen die daar helpen en informeer hoe het loopt. Daarna vervolg ik mijn werkdag met de gangbare zaken. 's Avonds is hier een bijeenkomst waar schoksgewijs de uitslagen binnen zullen komen. Zo tegen middernacht hebben we vaak een aardig beeld van de uitslag en dan is het spel op de wagen. Welke partijen willen en kunnen er een coalitie vormen en er moet een nieuwe gemeenteraad aan de slag? De vergadercyclus moet opnieuw worden bepaald. Ik vind trouwens dat we te vaak vergaderen, we moeten meer de kernen in en mensen spreken. Iedereen is namelijk bereid te vertellen waar hij of zij het niet mee eens is. En daarvoor hebben we goede mensen nodig die op 21 maart kunnen worden gekozen." BIJDRAGE MRJANNE DIJKSTRA/FOTO ROBERT VAN DEN BERGE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief