Kees en Cor de Jong hebben het prima naar hun zin in hun seniorenwoning. FOTO TIES STEEHOUWER
Kees en Cor de Jong hebben het prima naar hun zin in hun seniorenwoning. FOTO TIES STEEHOUWER

Echtpaar De Jong maakt zestig jaar huwelijk vol

Door: Peter Houtepen Algemeen

NOORDHOEK - Echt romantisch ging het allemaal niet, de eerste uitnodiging van Kees de Jong aan Cor van de Luijtgaarde, 65 jaar geleden. Op een Bonte Avond in Breda vroeg hij in de pauze 'Ga je mee', en Cor ging meteen mee om het eerste kusje in ontvangst te nemen. Ze kenden elkaar daarvoor nog niet omdat Cor uit Noordhoek kwam en Kees uit Noordschans. Ze zouden vijf jaar verkering hebben. "Maar ook toen we voor de wet waren getrouwd mochten we nog niets", vertelt Cor. Het huwelijk werd pas voltrokken, zoals dat heet, enkele weken later toen ze in de rooms-katholieke kerk in Noordhoek elkaar het jawoord gaven.

Het was het begin van een gelukkig huwelijk waarin zeven kinderen werden geboren. Die zorgden weer voor tien kleinkinderen en een achterkleinkind. Zelf kwamen Kees en Cor ook uit grote gezinnen. Bij Cor thuis hadden ze dertien kinderen en bij Kees elf.

Werken

Wat uit hun verhalen vooral blijkt is dat er in die tijd hard gewerkt moest worden. Kees werd er zelfs voor van de lagere school gehaald. "Voor 25 cent per uur ging ik bij de boer werken, de paarden verzorgen, vlas plukken, zwingelen en peeën steken." In de avonduren haalde hij zijn zwingeldiploma. "Als het goed is hangt die nog in het Vlasserij Museum in Klundert." Ook Cor moest al vroeg zorgen dat het huishoudboekje van haar moeder op orde bleef. "Ik moest peeën koppen en was daar al jong heel handig in."

Bruidsjurk

De boer waar Kees werkte, bouwde naast de boerderij voor het stel een woning. "Ik wilde in het wit trouwen, maar van mijn moeder moest het in het lichtblauw. Ik trouwde op dezelfde dag als mijn zusje." Na de kerk werd er thuis bij de bruid een groot feest gehouden. Tijdens het gesprek met het paar komt vaak naar voren dat ze vooral in hun jeugd veel hebben meegemaakt. Zo vertelt Kees dat hij erbij was toen zijn moeder in 1944 tijdens de gevechten in Noordhoek door een kogel om het leven kwam met een kind op haar arm. Zijn vader bleef met elf kinderen achter. Kees ging bij de boer 56 gulden per week verdienen. "Hij haalde er wel tien gulden van af voor de huur van het huisje."

Afgekeurd

Na de trouwerij kwamen de kinderen snel. Cor: "We kregen er soms twee in een jaar." Kees kon voor haar en de kinderen altijd goed de kost verdienen, zeker toen hij een lasdiploma had gehaald. 35 jaar geleden kreeg hij bij het werk aan de kubuswoningen in Rotterdam een ernstig ongeluk. "Ik kreeg een hijshaak tegen mijn hoofd en viel van de steiger af. "Het viel niet mee om afgekeurd te worden, maar nadat ik met de mensen die daar over gingen gebeld had ging het plotseling wel."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief