Jos en Toke Akkermans-Bastiaansen hebben het nog steeds heel erg goed samen. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Jos en Toke Akkermans-Bastiaansen hebben het nog steeds heel erg goed samen. FOTO MIRYAM VAN DER STEE

Jos en Toke Akkermans-Bastiaansen vieren diamanten jubileum

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - Op zondag 22 april vieren Jos en Toke Akkermans-Bastiaansen uit Zevenbergen met meer dan honderd genodigden het feit dat ze zestig jaar getrouwd zijn. Voor de wet trouwden ze op 11 april 1958, vijf dagen later gaven ze elkaar het jawoord in de kerk. Bij het feest zijn ook dochter Mieke en zoon Ad aanwezig met hun gezinnen. Trots vertellen Jos en Toke dat ze maar liefst acht kleinkinderen hebben en sinds 26 februari van dit jaar overgrootouders zijn van achterkleinzoon Bo.

Beide echtelieden zijn van boerenafkomst en zijn in 1930 geboren. Jos is reeds 88, Toke wordt dat binnenkort. Deze respectabele leeftijd is Jos geenszins aan te zien. Hij blaakt van gezondheid en geniet nog volop van het leven. Toke heeft vijf jaar geleden een zenuwbeschadiging opgelopen, waardoor haar linkeroog helaas niet meer naar behoren functioneert. Het belemmert haar in haar mobiliteit, maar met en door de goede zorgen van Jos kunnen zij nog steeds samen zelfstandig wonen in hun huis aan de Industrieweg in Zevenbergen.

Capriolen

Toke werd geboren op een boerderij aan de Langeweg tussen Zevenbergen en Langeweg, waar nu de huidige Mariafarm gevestigd is. Het gezin Bastiaansen was groot met zes dochters en drie zonen. Toke werkte hard mee op de boerderij thuis, onder meer koeien melken was één van haar taken. Een strenge vader had ze, vertelt ze. Hij was in het begin van de verkeringstijd dan ook niet makkelijk en lachend vertellen Jos en Toke dat ze best wat capriolen hebben uitgehaald om elkaar te zien.

Boerderij

Ook bij Jos thuis waren er negen kinderen, zes jongens en drie meisjes. Jos is de op één na jongste. De boerderij van de familie Akkermans was en is nog steeds gevestigd aan de Achterdijk in Zevenbergschen Hoek. Na hun huwelijk trok het echtpaar bij de ouders van Jos in. En dat ging prima. Als boerendochter wist Toke natuurlijk van de hoed en de rand en samen hebben ze op de boerderij een heel fijn leven gehad. In 1998 nam zoon Ad de boerderij over en toen zijn Jos en Toke naar hun huidige huis verhuisd.

Samen

De eerste kennismaking tussen het tweetal was op de kermis in Zevenbergen. Of het liefde op het eerste gezicht was blijft in het midden, maar ruim zestig jaar later is wel duidelijk dat de liefde groot is tussen Jos en Toke. Ze doen alles samen. En genieten daar nog steeds van. "We hebben het heel erg goed gehad samen en dat is nog steeds zo", aldus Jos. Ze zijn heel erg tevreden vertellen ze. Hun favoriete uitstapje is naar een tuincentrum. Want de tuin, dat is naast Jos de tweede grote liefde van Toke.

Tuin

Want ook al heeft ze fysiek ingeleverd, ze is nog steeds veel in hun mooie tuin te vinden. "Ik won ooit de eerste prijs met een tuinwedstrijd", vertelt ze glunderend. Ze heeft in de tuin een bloemenkas staan en ze kweekt vetplantjes. Jos helpt haar daarbij. Naast tuinieren kleurt Toke heel graag mooie mandala's. Jos doet het meeste in huis. Dat vindt Toke best vervelend, maar Jos doet het graag. Zoals hij ook graag voor Toke zorgt, dat is wel duidelijk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief