Afbeelding

Heleen van Rijnbach-de Groot derde informateur in Moerdijk

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - Heleen van Rijnbach-de Groot, tot vorig jaar december burgemeester van Etten-Leur, wordt de derde informateur die in de gemeente Moerdijk gaat proberen een nieuwe coalitie te vormen.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart onderzocht in eerste instantie huidig wethouder Eef Schoneveld namens de grootste partij, Onafhankelijk Moerdijk (OM), een coalitie tussen OM, VVD en Moerdijk Lokaal, maar dat stuitte op verzet van de VVD. Van buitenaf werd toen Helmi Huijbregts, onder andere oud-burgemeester van Oosterhout, aangesteld als nieuwe informateur. Zij stelde een coalitie voor bestaande uit OM, VVD, CDA en PvdA, waarbij elke partij een wethouder zou leveren. Dit keer was OM het daar niet mee eens. De partij kon zich niet vinden in het standpunt dat de PvdA met slechts twee zetels ook met een wethouder in het college zou plaatsnemen, terwijl OM zelf zes zetels binnensleepte met de verkiezingen. 

Overleg

Begin deze week heeft er overleg plaatsgevonden tussen alle negen Moerdijkse politieke partijen. Tijdens dit gesprek is teruggekeken op de afgelopen periode en zijn de mogelijkheden bekeken om goede, stevige vervolgstappen te maken in het coalitievormingsproces. In gezamenlijkheid werd toen besloten om nog deze week een nieuwe informateur te zoeken. Die is nu gevonden in de persoon van Van Rijnbach. Nadrukkelijk streven bij de verdere uitwerking is dat zij als nieuwe informateur, naast het geven van formatieadvies, ook betrokken blijft bij de daaropvolgende besprekingen en onderhandelingen. 

Het is de bedoeling dat de oud-burgemeester van Etten-Leur probeert een coalitie te smeden tussen OM, VVD en CDA.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief