Het braakliggende terrein aan de Doctor Ariënslaan. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Het braakliggende terrein aan de Doctor Ariënslaan. FOTO MIRYAM VAN DER STEE

Gezondheidscentrum onderzoekt nieuwbouw op braakliggend terrein Zevenbergen

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - De gemeente Moerdijk en gezondheidscentrum Tholos in Zevenbergen hebben elkaar gevonden in de zoektocht naar een nieuwe locatie voor het centrum. Dat wordt mogelijk het braakliggende terrein van de voormalige school Het Kompas aan de Doctor Ariënslaan.

"We vinden dat een passende plek voor dat doel", zegt Jaap Kamp namens het college van burgemeester en wethouders. "In de eerste plaats omdat we hier dan een fatsoenlijke nette invulling krijgen voor de voormalige school en in de tweede plaats omdat we hiermee een hoogwaardig medisch centrum voor Zevenbergen kunnen realiseren."

Ruimtegebrek

De komende periode wordt gebruikt om te kijken of het initiatief daadwerkelijk haalbaar is. Tholos krijgt hier tot 1 oktober van dit jaar van de gemeente de tijd voor. Tholos is op zoek naar vervangende huisvesting voor de huidige locatie op de hoek Lindonk met de Kristallaan. Manager Daan Evers zegt dat ruimtegebrek deze zoektocht heeft gevoed. "Maar ook door de veranderende samenwerkingen tussen ziekenhuizen en zorgverleners, en de toename van de ouder wordende mens die langer thuis woont zijn we gaan nadenken over een nieuwe werkomgeving."

Op de huidige locatie heeft Tholos 450 vierkante meter tot haar beschikking met de zorg over 6.500 patiënten. Op de Doctor Ariënslaan is sprake van een vier- of vervijfvoudiging van het aantal vierkante meters.

Poli's

"We zoeken een lichte ruimte met veel werkplezier", gaat Evers verder. "Aan de patiënten in Zevenbergen willen we zorg dichtbij verlenen. We zoeken daarom niet alleen naar een samenwerking binnen het Zevenbergse. We willen ook trachten zorg vanuit de ziekenhuizen te verplaatsen naar Zevenbergen. Ik wil niet alleen de poli's naar het nieuwe gezondheidscentrum halen, maar ook de onderzoeksmogelijkheden uitbreiden." Op dit moment is er alleen een prikpost van STAR/SHL. "Juist voor al die functieonderzoeken moeten (oudere) mensen uitwijken naar omliggende gemeenten."

Modernisering

In de meeste gezondheidscentra zijn de drie belangrijkste pijlers: huisartsen, apotheek en fysiotherapie. De apotheek heeft al laten weten dat zij bereid zijn formeel aan te sluiten. Daan Evers: "Ook zij zoeken modernisering waarbij mensen direct in het centrum terecht kunnen voor medicatie. Ook de SHL heeft laten weten dat op het moment dat we gaan clusteren zij een prikpost binnen willen brengen. Afhankelijk van hoe groot de huisartsenvoorziening wordt willen zij daar een aantal onderzoeksfaciliteiten, die nu niet in Zevenbergen aanwezig zijn, daaraan toevoegen."

"Mijn ideaalbeeld is een plek waar niet alleen zorgverleners in zo'n centrum zitten, maar ook bijvoorbeeld Surplus met al zijn mogelijkheden, de wijkzuster, maar ook welzijns- en maatschappelijke functies", besluit de manager van gezondheidscentrum Tholos.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief