Afbeelding

Legionella geconstateerd in jachthaven Willemstad

Door: Peter Houtepen Algemeen

WILLEMSTAD - Bij een reguliere controle van de drinkwaterkwaliteit in de gemeentelijke jachthaven in Willemstad is een overschrijding van de legionellanorm geconstateerd. De gemeente Moerdijk laat weten dat het gaat om een minder gevaarlijke variant van de bacterie. 

De verhoogde concentratie legionellabacteriën is dinsdag aangetroffen in het water van een aantal slangenhaspels op de steigers. Bij de douches en toiletten is geen overschrijding geconstateerd.

Verwijderd

De haspels op de steigers en in de havenkom zijn een dag later permanent verwijderd. Op de bestaande kranen zijn koppelingen geplaatst zodat ligplaatshouders hun eigen slang kunnen aansluiten als zij van de watervoorziening gebruik willen maken. De leidingen worden vanaf nu dagelijks gespoeld. Volgende week wordt het water opnieuw gecontroleerd. Er zijn geen ziektegevallen gemeld bij GGD West-Brabant.

Omstandigheden
De legionellabacterie komt van nature voor in grond en in water. In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën, maar onder bepaalde omstandigheden kan de bacterie zich snel vermeerderen. Dit komt vooral voor als het water stilstaat en tussen 25 en 45 graden Celsius is. Die situatie kan zich voordoen in slangen op haspels.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief