De wandelaars bij het vertrek van de challenge in Zevenbergen. FOTO JUDITH HENDRIKX
De wandelaars bij het vertrek van de challenge in Zevenbergen. FOTO JUDITH HENDRIKX

Ook Zevenbergen gaat de Diabetes Challenge aan

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - Vanaf het parkeerterrein bij de Westhoek in Zevenbergen vertrokken zaterdagochtend zo'n twintig wandelaars die allemaal meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge. Patiënten en begeleiders die de komende zeventien weken iedere week de uitdaging aangaan om hun leefstijl te veranderen door meer te bewegen.

De Diabetes Challenge is een landelijke actie die in Zevenbergen opgepakt is door Praktijk Huisartsenteam 't Park. Vanuit de praktijk lopen praktijkondersteuners en huisartsen mee en ook de activiteitenbegeleidster van de gemeente Moerdijk sluit aan bij de wandelingen. Doel is om na de zeventien weken een wandeling van vijf kilometer te kunnen maken.

Initiatief

De Diabetes Challenge is een initiatief van oud-international volleyballer Bas van de Goor (1971). Hij speelde in Italië op het hoogste niveau de sterren van de hemel en met het Nederlands team behaalde hij in 1996 Olympisch goud. Van de Goor heeft zelf diabetes en gelooft heilig in het motto: bewegen is behandelen. Zijn stichting, de Bas van de Goor Foundation, heeft dan ook als missie om de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes te verhogen door middel van sport.

Bewijs
Als directeur van deze stichting is hij zelf het levende bewijs dat ziek zijn sportieve activiteiten niet hoeft uit te sluiten. Samen met andere diabetespatiënten liep hij ooit de marathon van New York en beklom hij de Kilimanjaro. Naast het gevecht met diabetes werd hij in 2016 ook nog getroffen door lymfeklierkanker. Chemokuren hielpen hem er bovenop. Als ambassadeur van het Nationale Diabetes Fonds is Van de Goor dan ook een grote inspiratie voor veel diabetici.

Communicatie
Tijdens de informatieavond over de Diabetes Challenge door de Bas van de Goor Foundation werden Judith Hendrikx en Claire Poelenije, praktijkondersteuners en huisarts Jan Peters enthousiast door wat daar verteld werd. Vooral toen Van de Goor begon over wat wandelen kan doen als het gaat om communicatie. "Op het moment dat Van de Goor het had over huisartsen in het wild, wisten we meteen dat we dit ook bij onze praktijk wilden gaan doen", vertelt Judith Hendrikx lachend. Want wandelend naast je huisarts stel je toch andere vragen dan wanneer je tegenover hem of haar zit in de praktijk. "Daar gaat het hier om, wandelend in gesprek gaan."

Rustig
Naast de huisartsen sluiten iedere week andere professionals aan bij de wandelaars zoals een diëtiste en een podotherapeut. Tijdens het wandelen kan informatie uitgewisseld worden over diabetes, maar ook kunnen ervaringen gedeeld worden. De wandelaars worden ingedeeld in twee groepen, beginners en gevorderden. Iedere week zorgt activiteitenbegeleidster van de gemeente Moerdijk, Anja Buitenhuis, voor een mooie route met een wandelschema op maat. Er wordt rustig gewandeld en opgebouwd, en na zeventien weken moeten alle deelnemers dus minimaal vijf kilometer weg kunnen stappen.

Medaille
Deelname aan de Diabetes Challenge kost vijf euro. Daarvoor krijgen de wandelaars een stappenteller, een t-shirt en persoonsgerichte begeleiding.

Op 29 september is er in de Amsterdam Arena een gezamenlijke afsluiting met alle deelnemers uit Nederland. Als het goed is kunnen de deelnemers dan de gewenste vijf kilometer meelopen, waarbij de laatste kilometers gezamenlijk afgelegd gaan worden. Na afloop ontvangen alle deelnemers een medaille. Die medaille is uiteraard heel mooi, maar volgens Hendrikx wordt de echte kers op de taart de verbetering van conditie en leefstijl waar het voor de diabetespatiënten uiteindelijk om gaat.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief