Afbeelding

Grazende schapen op wallen en singels Willemstad

Door: Peter Houtepen Algemeen

WILLEMSTAD - Om er voor te zorgen dat het groen er goed bij staat op een milieuvriendelijke en ecologische manier, worden de wallen en singels van Willemstad door Van Driel Landschapsbeheer onderhouden door het inzetten van schapen.

De schapen houden een gebied bij van circa 12 hectare. De kudde verplaatst zich waardoor de zaden van planten op een groter gebied worden verspreid. Dat draagt bij aan de groei van steeds meer bijzondere planten, zoals vogelmelk en keverorchissen. Hierdoor treedt er meer biodiversiteit op. Het doel van begrazing door schapen is dan ook om in een gebied meer structuur en een gevarieerder beeld in plantengroei en fauna te creëren. Er ontstaan ecologische verbindingszones die zorgen voor een grotere eenheid voor planten en dieren.

Voordelen

Het inzetten van een schaapskudde heeft vele voordelen ten opzicht van het maaien van graslanden. Het begrazen is prijstechnisch goedkoper en duurzaam. Schapen veroorzaken geen schade aan de bodemstructuur. Daarnaast is het een milieuvriendelijke manier van groenbeheer, er is geen brandstof nodig, er is geen geluidsoverlast en draagt het bij aan de kwaliteit van het terrein. Ook zijn er dan geen problemen meer met moeilijk te bereiken stukken grond. Schapen eten de voedzame grassen selectief weg, waar kruiden in de graslanden van profiteren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief