Het was erg sfeervol in het centrum van Willemstad. FOTO TIES STEEHOUWER
Het was erg sfeervol in het centrum van Willemstad. FOTO TIES STEEHOUWER

Willemstad, Helwijk en Heijningen ontvangen Roparunners met open armen

Door: Peter Houtepen Algemeen

WILLEMSTAD - Duizenden mensen trokken op Tweede Pinksterdag door het westen van Noord-Brabant. Zij deden bij hun tocht drie kernen van de gemeente Moerdijk aan: Heijningen, Helwijk en Willemstad. Overal werden ze met open armen ontvangen, maar lang verpozen was er niet bij omdat ze door moesten naar Rotterdam: het einde van hun Roparun van Parijs naar deze stad aan de Maas. 

In Willemstad kwamen de eerste teams maandag al om 6.45 uur door de landpoort de stad binnen. Ze konden gelukkig wel fietsen en lopen door de Landpoortstraat omdat deze straat daarvoor wegens de herinrichting weken open had gelegen. Mede organisator Alex van de Meeberg was de aannemer dan ook dankbaar dat hij de klus op tijd geklaard had. De meeste mensen die door de stad trokken zaten op de fiets omdat vanwege de veiligheid de auto's en bussen werden geweerd. 

Teams 
Aan de 27e Roparun, die in 1991 begon, deden dit jaar 309 teams mee die in tegenstelling tot 1991, en jaren daarna, de tocht aflegden van Parijs naar Rotterdam. In de eerste jaren ging de tocht nog van Rotterdam naar Parijs. Enkele tientallen ploegen deden er toen mee om in estafettevorm de ruim 500 kilometer hardlopend af te leggen. In de loop der jaren kwamen er steeds meer teams bij zodat werd besloten om in 2012 ook vanuit Hamburg te starten. Ook het wedstrijdelement werd los gelaten. Vroeger werd er als een grote groep gestart en nu wordt de starttijd bepaald door de opgegeven tijd die de teams denken te gaan lopen. 

Mega organisatie
De hele Roparun is tegenwoordig een mega organisatie met lopers, fietsers, verzorgers, chauffeurs en honderden auto's en bussen. Dit alles met het doel om een sportieve prestatie te leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'. In totaal werd de afgelopen 27 jaar 78 miljoen euro voor het goede doel bij elkaar gelopen; voor dit jaar staat de teller op bijna 3 miljoen euro.

Moerdijkrunners
Uit de gemeente Moerdijk deed het team de Moerdijkrunners mee. In het begin heeft er enkele jaren ook een team uit Klundert meegedaan. Alex van de Meeberg vertelt dat er plannen zijn om in 2019 een team uit Willemstad aan de start te krijgen. "De lopers en de fietsers hebben we hier, maar nu nog mensen weten te vinden om de kar te trekken." Hij en zijn 57 vrijwilligers hadden de doorkomst op Tweede Pinksterdag in ieder geval prima voor elkaar. Op de parade stond een tent waarin ieder uur een andere artiest van zich liet horen. Bij binnenkomst van de vesting stond een draaiorgel te spelen en bij iedere doorkomst werd de naam van het team rond geroepen. Ook stonden er hier en daar mensen met versnaperingen voor de lopers en de fietsers. De deelnemers vertelden dat ze het door de barre weersomstandigheden in België niet makkelijk hadden gehad. In Helwijk werden ze ontvangen met een dansje door Marjolijn de Baat en heel veel applaus. Uit Willemstad deed Jasper van Mastrigt mee met Runnersteam Korendijk. Zijn oma van 95 stond hem bij de haven op te wachten.
 

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief