Gerrit Ardon (links) en Cees Nelemans zijn dolgelukkig met de restauratie van de kerk. FOTO MARJANNE DIJKSTRA
Gerrit Ardon (links) en Cees Nelemans zijn dolgelukkig met de restauratie van de kerk. FOTO MARJANNE DIJKSTRA

Eeuwenoude kerk in oude glorie hersteld

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

ZEVENBERGEN - Meer dan een jaar duurde het: de restauratie van de Sint Catharinakerk (Nederlands Hervormde Kerk) aan de Markt in Zevenbergen. Inmiddels zijn bijna alle steigers weg, alle kabels opgeruimd en is het zand aangeveegd. Op zaterdag 16 juni is er dan ook een open hof in de kerk.

Al in 2011 werd een deel van de kerk gerestaureerd. Toen werd de hele zuidwestkant van het gebouw opgeknapt, waarbij de muur van de kerk werd gerestaureerd en het lage dak werd voorzien van nieuwe leien. Dat was echter maar zo'n tien procent van de kerk, vertellen Cees Nelemans, voorzitter van de restauratiecommissie, en Gerrit Ardon, koster van de kerk. Beide zijn heel nauw betrokken geweest bij de laatste restauratie van de kerk. Nelemans vertelt: "Eind 2016 hebben we de restauratie aanbesteed en eind april 2017 zijn we van start gegaan. Het was een hele grote operatie waarbij veel verschillende partijen betrokken waren. Dat waren stuk voor stuk gespecialiseerde bedrijven en echte vaklui. Er werd onder andere werk verricht aan het carillon en het uurwerk, maar ook voor het glas in lood werden voorzetramen geplaatst. Dat is heel specifiek werk."

Budget

Voor de restauratie van de kerk was er een budget beschikbaar van 1,3 miljoen euro. Dat werd weer bij elkaar gebracht door gelden uit het restauratiefonds van de Nederlands Hervormde Gemeente van Zevenbergen, Stichting Hervormd Rusthuis Zevenbergen, Stichting Bianchi, Maatschappij van Welstand, Stichting Vrienden van de Sint Catharinakerk, Joppe van Poortvlietfonds en vele kerkelijke acties. Nelemans: "Het mooie is dat we nog steeds onder het budget zitten, waardoor we veel extra dingen hebben kunnen doen. Zo hebben we de glas in lood ramen van voorzetramen kunnen voorzien. Dat scheelt veel in isolatie, zowel wat betreft temperatuur als geluid. Dat is echt ontzettend mooi gedaan, je ziet bijna niet dat er ramen voor zitten."

Steentje

Ook het carillon is gerestaureerd. Alle verlichting van en rondom de kerk werd ook aangepakt. De lampen bij de klok zijn gerepareerd, maar er is ook verlichting buiten de kerk geplaatst om de kerk mooi te kunnen uitlichten. "Die lampen gaan aan samen met de straatverlichting. Het was gewoon echt een hele grote klus. Elk steentje is zo ongeveer apart beklopt door de architect."

Puzzel

De twee menen dat ze heel veel vreugde hebben beleefd aan de restauratie, maar dat het ook voor hen veel voeten in aarde had. Koster Gerrit Ardon: "Alles moest doorgaan. Niet alleen de gewone diensten, maar ook uitvaarten en trouwerijen. Daar moest in het schema steeds rekening mee worden gehouden of ruimte voor worden gemaakt. Elke maandagochtend moest er plastic over de stoelen en het orgel, en dat moest er vrijdag weer af. Ik heb heel erg veel van geleerd over wat er allemaal bij kwam kijken. Het was een mooie puzzel om dat steeds weer voor elkaar te krijgen." Cees Nelemans vult aan: "Het is gewoon heel erg bijzonder dat een gebouw dat er sinds 1400 staat en dat sinds 1610 als protestantse kerk wordt gebruikt, nu met duurzame en authentieke materialen door vakmensen weer mooi is gemaakt. Voor een jaar of zestig is de kerk weer in uitstekende staat."

Open hof

Wie dat wil kan zaterdag 16 juni een kijkje komen nemen bij het open hof dat van 13.00 tot 17.00 uur wordt gehouden in het Anker en de Sint Catharinakerk aan de Markt in Zevenbergen. Na de Vesper door dominee Roberto Buijs kunnen belangstellenden een doorlopende presentatie bekijken over de restauratie. Daarbij zijn ook de verschillende partijen die daarbij betrokken waren aanwezig.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief