Wethouder Thomas Zwiers geeft het startschot. FOTO TIES STEEHOUWER
Wethouder Thomas Zwiers geeft het startschot. FOTO TIES STEEHOUWER

Wethouder Thomas Zwiers opent Watersnoodfietsroute

Door: Bregje Kop Algemeen

KLUNDERT - Wie goed kijkt ziet in het landschap van West-Brabant nog sporen van de Watersnoodramp van 1953. In het Watersnoodhuis in Heijningen weten ze alles van deze geschiedenis, die ook wel De Ramp wordt genoemd. Veel mensen bezoeken dan ook deze herdenkingsplek, maar de Watersnood gaat natuurlijk pas echt leven als men de plekken bezoekt waar het zich allemaal heeft afgespeeld. Jan Dierks, voorzitter van de Stichting Watersnoodwoning en van de heemkundige kring Fijnaart en Heijningen, had dan ook al heel lang de wens om een wandel- en fietsroute uit te zetten in het watersnoodgebied van de gemeente Moerdijk.

Zijn wens ging vrijdag in vervulling toen wethouder Thomas Zwiers het startschot gaf van de Watersnoodroute Moerdijk. Dierks ontwikkelde deze route samen met de secretaris van het Vlasserij-Suikermuseum in Klundert, Jos Huijbrechts. Zij volgden een cursus gastheerschap Waterpoort en kregen als eindopdracht om een fietsroute te maken. Het resultaat is een fraaie folder waar veel over de Watersnoodramp van 1953 in te vinden is. De route is 35 kilometer lang en voert de wandelaar of de fietser langs vijf plekken waar de deelnemers welkom worden geheten op hun tocht door het gebied. Dat zijn de Watersnoodwoning in Heijningen, de Theetuinproeverij Floris en Sabina in Heijningen, De Prullenkast in Oudemolen, het Vlasserij-Suikermuseum in Klundert en Fort de Hel in Willemstad.

Foto's en dijkdoorbraken

Door middel van symbolen kunnen de deelnemers aan de route een goed beeld krijgen van de plekken waar de dijk van het Hollands Diep in 1953 doorbrak. Ook zijn er veel foto's in de folder opgenomen van plekken zoals die er vlak na de ramp uitzagen. De foto's komen uit de archieven van de heemkundekringen van Fijnaart en Heiningen en Klundert. Op het grondgebied van Moerdijk waren 103 slachtoffers te betreuren. Het dorp Heijningen werd het zwaarst getroffen. Hier verloor ruim tien procent van de inwoners het leven. Vooral voor de jonge generatie een ver van mijn bed-show,maar volgens wethouder Thomas Zwiers een goede zaak om nog eens onder de aandacht te brengen wat hun grootouders en ouders allemaal hebben moeten doorstaan in februari 1953.

Opening

De route werd symbolisch geopend bij het Vlasserij-Suikermuseum in Klundert. Enkele vrijwilligers van het museum wilden wel de eerste honderd meter van de route fietsen. Zaterdag lag het museum op de veertig kilometer wandeltocht van de Suikerstadmars vanuit Dinteloord. De route kan vooraf worden gedownload via www.waterpoortwerkt.nl en is gratis te verkrijgen bij de gastheren langs de route. Na het Waterpoortweekend is de route het gehele jaar af te leggen: let in dat geval wel op de openingstijden van de locaties.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief