Afbeelding

Sloop rooms-katholieke kerk Moerdijk luidt nieuw tijdperk in

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

MOERDIJK - In groten getale kwamen de inwoners van het dorp Moerdijk woensdag op de sloop van de rooms-katholieke kerk af. Althans, op het begin van de sloop dan, die het startsein is voor een grote verandering van het hart van het dorp. Wethouder Désirée Brummans verrichtte samen met de leden van de werkgroep 'Gebied rooms-katholieke kerk' de officiële handeling door met een enorme kraan een hap uit het dak te nemen.

Op de plek waar nu de kerk - die al een aantal jaren niet meer in gebruik is - staat, moet een gebied ontstaan om elkaar te ontmoeten. Niet alleen kunnen kinderen er straks spelen op verschillende speeltoestellen, ook oudere inwoners kunnen er sporten op speciaal daarvoor geplaatste apparaten of jeu de boules of koersbal spelen. Verder kan er gevoetbald gebasketbald worden, en door de verdieping van het plein vóór de kerk vormt het voorportaal van de kerk straks als het ware een podium. Ook kan het plein in de winter als het vriest straks onder water worden gezet, waardoor er een ijsbaan ontstaat.

Elementen

Jan Eestermans van de werkgroep vertelt: "In 2016 kwamen de eerste ideeën voor dit plan. Er werden ruwe schetsen gemaakt, mensen raakten enthousiast en met alle betrokkenen hebben we toen goed overleg gehad voor er definitievere plannen werden gemaakt. Architect Theo Reesink was degene die kwam met de vraag 'waarom zouden we de kerk afbreken?' en maakte tekeningen met duidelijke elementen van de kerk erin. Die bleek op zo'n manier gebouwd dat bepaalde delen kunnen blijven staan en andere delen er tussenuit kunnen."

Co-productie

Eestermans is heel tevreden met het plan zoals het er nu ligt. Hij noemt het nieuw te realiseren dorpshart een plek waar iedereen zich moet thuis voelen. De toren van de kerk wordt ook in oude glorie hersteld. Het Havenbedrijf heeft met haar vitaliteitsregeling een groot aandeel hierin. Linda de Groot van het Havenbedrijf meldt: "Wij vinden het ook belangrijk ons steentje bij te dragen. De wijzerplaten van de toren worden verguld - we hebben het over wijzers van drie meter lang - en verlicht. Je kunt straks weer vanuit de wijde omgeving de juiste tijd zien."

András Incze is projectleider vanuit de gemeente en vertelt: "Dit plan met elementen van de kerk erin is heel mooi. De kerk is een gegeven en eigenlijk een cadeautje. Als gemeente zijn we er trots op dat dit honderd procent een co-productie is tussen de gemeente en de inwoners."

Voorbeeld

Wethouder Désirée Brummans stelt dat het dorp Moerdijk aan de vooravond staat van een nieuw stukje geschiedenis. "Dit is een historisch moment op een historische plek. Een aantal jaren geleden zei Ed Nijpels dat we dit dorp beter konden opheffen. Het vertrouwen van bewoners in de gemeente was toen heel erg laag. We hebben Nijpels met z'n allen het tegendeel bewezen met onder andere het succes van de Moerdijkregeling, die door het hele land op plaatsen wordt overgenomen. Maar er zijn ook zes werkgroepen in een kern van 1.150 mensen. Wat betreft burgerparticipatie kan menig stad nog wel een voorbeeld nemen aan een kern als Moerdijk."

Stralend

De hele werkgroep Gebied rooms-katholieke kerk loopt stralend over het terrein voor de sloop echt begint. Eestermans voegt nog toe: "Weet je, dit was eerst de rotte kies van het dorp. We zijn hier al een tijd mee bezig en dat het nu echt van start gaat, is gewoon heel mooi." In het voorjaar van 2019 moet het dorpshart gereed zijn. FOTO'S MARJANNE DIJKSTRA

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief