Afbeelding

Paalzitten op braderie Klundert levert bijna 20.000 euro op

Door: Bregje Kop Algemeen

KLUNDERT - Twaalf personen zorgden er tijdens de 45e braderie voor dat veel mensen drie dagen lang naar Klundert trokken. Ze zongen niet en ze deden geen kunstjes, maar zaten gewoon vijftig uur op palen boven het water van de Bottekreek die al eeuwen dwars door Klundert stroomt. Ben Ploeg, Judith Moerland, Gida van Bwechum-Ploeg, Yolanda Vroegop, Joost Waalboer, Natascha Vroegop, Lotte Nijhoff, Roeland de Gast, Jan Ottevanger, Reinier Heindra, Rick Nuiten en Albert van Rijswijk klaarden de klus niet voor zichzelf, maar voor een zelf gekozen goed doel.

De doelen waarvoor ze zaten kunnen de komende weken bij elkaar 19.500 euro tegemoet zien. Aanvankelijk gingen er donderdagavond elf mensen op de palen zitten. Een paal bleef nog even leeg. maar werd daarna ingenomen door de 67-jarige Albert van Rijswijk. Het goede doel waarvoor hij ging zitten had hij nog niet, maar hij besloot ter plekke dat het geld dat hij met het paalzitten zou binnenhalen aan de andere deelnemers zou geven. Die kregen na afloop van hem dan ook bij elkaar 2.095 euro. Dat was niet het hoogste bedrag dat zaterdagavond om 20.00 uur bekend werd gemaakt door mede organisator John Schuurmans. Die eer viel te beurt aan Jan Ottevanger, die 4.016 euro kon overmaken aan de Stichting ALS Nederland. ALS staat voor Amyotrotische Laterale Sclerose, een ziekte van het zenuwstelsel die een heel agressief verloop kent.

Koud

Voor de paalzitters waren het overigens koude nachten. De meesten waren daar goed op voorbereid en hadden uit voorzorg een dekentje om zich heen geslagen, maar vooral tegen het ochtendgloren hielp dat niet zo veel. Ze mochten dan wel zo nu en dan van de paal af voor een sanitaire stop of om een rondje te lopen, maar na vijftig uur zitten moesten velen toch met de grootste voorzichtigheid na afloop van hun paal worden geholpen. Zij werden daarbij wel gesteund door misschien wel duizend mensen die hun handen stuk klapten voor deze tijdelijke Klundertse helden.

Klundert City Swim

Van Jan Ottevanger is het idee om samen met de organisatie ook in Klundert een City Swim te organiseren. Donderdag ging nog maar een handjevol zwemmers van start om in de Bottekreek tussen de paalzitters door een stuk te zwemmen. Zaterdagavond doken er al zestig mensen het frisse water van de kreek in, wat het totale aantal sportievelingen op bijna honderd bracht. Voordat ze in het water doken moest eerst wel minimaal 15 euro voor Stichting ALS worden gedoneerd. Het zwemmen zelf duurde maar kort, maar was wel spectaculair om te zien. Volgens de al wat oudere mensen uit Klundert was er op die manier nog nooit in de Bottekreek gezwommen. Wel gevist. FOTO'S TIES STEEHOUWER
 

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief