Foto Peter Braakmann/Shutterstock
Foto Peter Braakmann/Shutterstock

Haringvlietbrug blijft vaker dicht voor scheepvaart

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

WILLEMSTAD - De klep van de Haringvlietbrug tussen Willemstad en Numansdorp gaat minder vaak omhoog. Van de elf bedienmomenten vervallen er elf. De brug blijft om 13.00, 15.00 en 19.00 uur gesloten. Dat heeft Rijkswaterstaat bekend gemaakt.

Dit besluit heeft vooral gevolgen van bestuurders van vaartuigen. Zij kunnen de klep nu minder vaak passeren. Begin dit jaar liet Rijkswaterstaat al reparatie- en verstevigingswerkzaamheden uitvoeren aan de Haringvlietbrug. De brug was in januari en februari vier weekenden afgesloten voor zowel het wegverkeer als de scheepvaart. Dat was nodig, omdat de klep van de brug sterk is versleten.

Op deze manier kon er worden geklust. De brug stamt uit de jaren vijftig en zestig. Toen was er nog veel minder verkeer in Nederland. Het aantal weggebruikers is sindsdien fors toegenomen en ook het vrachtverkeer is zwaarder geworden.

Vaarseizoen

De brugklep moet eigenlijk worden vervangen, maar dat duurt nog een paar jaar. Tot die tijd houdt Rijkswaterstaat de klep scherp in de gaten. Nu blijkt het noodzakelijk om het aantal brugdraaiingen te beperken. Daarom gaat de Haringvlietbrug minder vaak open voor de scheepvaart. Dit besluit heeft negatieve gevolgen voor met name schippers.

Het vaarseizoen is net volop van start gegaan, waardoor het met de bootjes bij Willemstad erg druk is. Rijkswaterstaat onderzoek welke reparaties moeten worden uitgevoerd. Deze werkzaamheden vinden in ieder geval niet plaats voor september.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief