De Fendert Kwis is al jaren populair.
De Fendert Kwis is al jaren populair. Foto: Ties Steehouwer

Fendertseweek blijft verrassen

Door: Janny Mathijssen algemeen

FIJNAART – Ook de 38ste editie van de Fendertseweek biedt voor iedereen iets waar hij of zij zich gelukkig bij kan voelen. Waar iedereen in Fijnaart en ver daar buiten zeker nog gelukkiger door wordt is het optreden van O'G3NE op zaterdag 25 augustus. Deze van origine Fijnaartse groep treedt overal in het land op maar eigenlijk niet zo vaak in Fijnaart zelf. Zij zijn dan ook de grote verrassing van de week die duurt van dinsdag 21 tot zaterdag 25 augustus. Geen hele week meer dus zoals in het begin in 1980 maar tegenwoordig 5 dagen, maar omdat de naam Fendertseweek tot in de wijde omtrek bekent is en ingeburgerd laat de Evenementen Stichting Fijnaart het maar zo.

DOOR TIES STEEHOUWER

De organisatie in Fijnaart werkt al vanaf het begin van de week 38 jaar geleden met een unieke formule. Een formule waar drie groepen Fijnaarders veel voordeel van hebben. Dat zijn de organisatie zelf, de bezoekers van de feestweek en de verenigingen. De leden van deze verenigingen helpen met de opbouw en tijdens de week en worden daarvoor per uur betaald. Uiteraard is dit 'loon' bestemd voor de clubkas. Decennia lang was er vanuit de verenigingen uit Fijnaart veel belangstelling voor deze inkomsten maar de laatste jaren loopt dit wat terug zodat sinds enkele jaren ook verenigingen uit de andere kernen van Moerdijk tegen betaling mee mogen helpen. In vroeger jaren moest de vereniging die mee wilde helpen in dat betreffende jaar een jubileum te vieren hebben maar dat hoeft nu niet meer. Wel zijn er andere criteria. Dat zijn: de vereniging dient minimaal 150 uren te kunnen vullen van het werkprogramma en de vereniging of instantie dient educatief bezig te zijn binnen de gemeenschap. Ieder jaar kunnen er 10 verenigingen meedoen.

Programma
Het programma voor Fendertseweek is in grote lijnen rond. Voor de Ladies Night op dinsdagavond hebben zich tot nu toe 21 deelnemers gemeld. Opgeven voor deze populaire "nacht" kan nog via info@fendertseweek.nl. Voor de Fendert Kwis op woensdag is dat niet meer mogelijk daar is het maximale aantal ploegen van 30 al bereikt. Geen wonder omdat de organisatie daarvan in handen is van de Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen onder leiding van voorzitter Jan Dierks. De quiz is een van de programma onderdelen dat al jaren zeer succesvol is. Wat ook succesvol kan worden is de dartavond op donderdag. Wilco van de Boogaard begon verleden jaar deze darthappening en dat was toen al een groot succes. De deelnemers kunnen zowel bij de dames als de heren kampioen van Fijnaart worden en ook nog met een flink geldbedrag naar huis gaan ook. Opgeven kan tot 21 augustus. Druk is het al jaren op de 55 plusmiddag op donderdag. Voor dit jaar is het koor Fortitudo uit Willemstad uitgenodigd dus dat wordt veel meezingen. De belangstelling voor de jeugdmiddag op woensdag was enkele jaren geleden wat minder maar verleden jaar hadden de creatieve vrijwilligers wel veel eer van hun werk. Lekker samen ontbijten, staat de zaterdag op het programma. Al jaren succesvol. De deelname hieraan is gratis en dat is mogelijk door de vele sponsoren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief