Harry de Rond, coördinator van de Buurtpreventie Standdaarbuiten, surveilleert op zijn tractor. FOTO JOHAN DAMEN
Harry de Rond, coördinator van de Buurtpreventie Standdaarbuiten, surveilleert op zijn tractor. FOTO JOHAN DAMEN

'Geef inbrekers geen gelegenheid om toe te slaan'

Door: Peter Houtepen Algemeen

STANDDAARBUITEN - Zeshonderd buurtpreventisten houden in de gemeente Moerdijk in en buiten de vakantie een oogje in het zeil. Zij bekijken onder meer of zich geen vreemde zaken op straat afspelen en wat er nodig is om de veiligheid te verbeteren. "Dat is nodig, want Moerdijk beschikt over een heel groot buitengebied. De politie kan niet overal tegelijk zijn. Mensen kunnen gelukkig zelf ook veel doen om te zorgen dat er niet bij hen wordt ingebroken", vertelt Harry de Rond, coördinator van de Buurtpreventie Standdaarbuiten.

Als lid van de Buurtpreventie doorkruist De Rond bijna dagelijks het buitengebied. Daarbij valt het hem op dat bewoners vaak te weinig doen om te voorkomen dat er wordt ingebroken: "Zo staan veel ramen open. Dan zie je daar een kliko of zelfs een ladder onderstaan en weet je dat een beetje handige persoon de woning zo binnenkomt. Je geeft zo vooral gelegenheidsdieven de kans om toe te slaan. Als zij zien dat een huis goed is beveiligd, rijden ze wel door naar het volgende huis!"

Inbraken

In de gemeente Moerdijk is het aantal woninginbraken de afgelopen jaren flink gedaald. In 2013 werd er in totaal 250 keer ingebroken. Dat was in 2017 nog maar 96 keer. Toch is dat volgens wijkagent Johan Damen (onder meer actief in Standdaarbuiten) en wijk-BOA Jeroen Eikelenboom absoluut geen reden om achterover te leunen: "De zomervakantieperiode is dé favoriete tijd van het jaar onder woninginbrekers. Die proberen hun slag te slaan wanneer mensen op vakantie zijn. Ook in Standdaarbuiten is het op crimineel vlak niet rustig. De voorbij weken werden verschillende auto's en een container opengebroken.

Maatregelen

Harry de Rond, Johan Damen en Jeroen Eikelenboom laten weten dat het belangrijk is om maatregelen te nemen om de kans op een inbraak te verkleinen. Dat kan bijvoorbeeld door de caravan en volgeladen auto's voor de vakantie niet voor de deur te laten staan. Daarmee geef je al het signaal af dat je een paar weken weg bent. Verder is het belangrijk om waardevolle spullen uit het zicht te leggen en ze op te bergen op voor inbrekers onlogische plekken. Ook is niet aan te raden de gordijnen de hele dag dicht te laten en op sociale media vakantiefoto's te delen als je weg bent. "Wel goed is om te zorgen voor verlichting op donkere plaatsen rondom de woning en in de avond een paar lampen te laten branden met een tijdschakelaar. Neem ook maatregelen om je woning inbraakproof te maken", tipt Damen.

Versterking

Daarnaast hebben de buurtpreventieteams in de gemeente Moerdijk behoefte aan versterking. "We kunnen dit werk alleen maar voortzetten als er voldoende mensen zijn die actief willen zijn. Meld je daarom in je eigen dorp aan", benadrukt De Rond. Hij zou in Standdaarbuiten graag zien dat meer jonge mensen zich aanmelden: "Samen zorg je immers voor een stuk veiligheid en zo zorg je er ook voor dat de buurtpreventie actief blijft." Ook Damen vindt het erg belangrijk dat er in het uitgestrekte gebied van Moerdijk extra oren en ogen beschikbaar zijn.

Samenwerking

De buurtpreventie kijkt niet alleen naar het voorkomen van criminaliteit. "We melden bijvoorbeeld ook losliggende tegels aan de gemeente via de BuitenBeterApp. Pas geleden vonden we ook een volle vuilniszak met medicijnen langs een weiland met paarden. Die is à la minute opgeruimd door de gemeente. Helaas treffen we ook veel gedumpt vuilnis aan, dat ook meteen wordt opgeruimd. Daar zit ook weleens drugsafval bij. Ook daar doen we melding van", zegt De Rond. Een ander project is ook gerealiseerd in Standdaarbuiten. Samen met de EHBO-vereniging is een actie opgezet om geld in te zamelen om twee AED's op te hangen in de omgeving van de Oudendijk en de Kreekdijk. Dat zijn hartdefibrillatoren die worden ingezet voor het toedienen van stroomschokken na een hartstilstand. Via crowdfunding droegen bewoners en ondernemers massaal hun steentje bij. Dat maakt de kans op overleving nodig bij een hartstilstand. "Dat is ontzettend mooi!" besluit De Rond.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief