Afbeelding

Reparatie aan MEOD-fabriek bij Shell Moerdijk

Door: Peter Houtepen Algemeen

MOERDIJK - Vanaf 21 augustus vindt bij Shell Moerdijk een reparatie plaats. Dat gebeurt naar aanleiding van de storing die op 20 juli plaatsvond in de Moerdijk Ethyleen Oxide en Derivaten (MEOD)-fabriek en die als gevolg daarvan kort uit bedrijf moest worden genomen.

Aan de hand van eigen veiligheidsmetingen ontdekte Shell Moerdijk dat bij de storing sprake is geweest van een minimale lekkage ethyleenoxide uit twee warmtewisselaars op het oppervlaktewater van het Hollands Diep. Shell heeft maatregelen getroffen om de gevolgen van het voorval zo veel als mogelijk te beperken.

Overleg

In overleg met onder meer de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) is gekozen voor een goed voorbereide en geplande reparatie vanaf 21 augustus. Bij een acute reparatie, waarbij de fabriek direct stilgelegd wordt, zal het totale veiligheidsrisico en de milieubelasting groter zijn dan de huidige minimale emissies en de geplande, gecontroleerde aanpak.

Verwaarloosbaar

Een expertteam van de overheid heeft de gegevens beoordeeld en concludeert dat de gezondheidsrisico's verwaarloosbaar zijn. Ethyleenoxide is oplosbaar in water en zal na een aantal dagen omgezet zijn in biologisch afbreekbaar glycol. De geplande reparatie zal zeven tot tien dagen in beslag nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief