Veel omliggende gemeenten hebben wel watertappunten, zoals bijvoorbeeld Etten-Leur. ARCHIEFFOTO STELLA MARIJNISSEN
Veel omliggende gemeenten hebben wel watertappunten, zoals bijvoorbeeld Etten-Leur. ARCHIEFFOTO STELLA MARIJNISSEN

Raadslid Cees Huijssoon (OM) pleit voor watertappunten in Moerdijk

Door: Peter Houtepen Algemeen

MOERDIJK - De zomer van 2018 in Nederland gaat de recordboeken in, dat mag inmiddels wel duidelijk zijn. In onze regio is op vrijdag 3 augustus de langste hittegolf ooit geregistreerd. Het oude record van 22 dagen, geregistreerd op weerstation Arcen in 1994, ging daarmee uit de boeken.

Veel drinken luidt het advies op warme of tropische dagen. Gaat u op pad, bijvoorbeeld te voet of per fiets, zorg dan altijd dat u een of meerdere flesjes (bij voorkeur) met water bij u heeft. En mocht u onverhoopt door uw voorraad heen zijn, dan bieden tappunten met gratis drinkwater altijd nog uitkomst.

Aangewezen

Tenminste, dat is zo in heel wat gemeenten. Maar om uw flesje of bidon te vullen in de gemeente Moerdijk bent u toch veelal aangewezen op de welwillendheid van particulieren. Moerdijk heeft namelijk geen enkel watertappunt. En dat is geen goede zaak, vindt raadslid Cees Huijssoon namens de fractie van Onafhankelijk Moerdijk (OM). Hij heeft het punt dan ook aangekaart in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

Drinkwaternet

Nederland telt volgens Huijssoon ruim duizend drinkwatertappunten die aangesloten zijn op het openbare drinkwaternet. Deze zijn door de diverse waterleidingbedrijven op verzoek van gemeenten aangelegd. Inwoners, toeristen, wandelaars en fietsers kunnen bij deze tappunten hun flesje of bidon gratis vullen met kraanwater. De tappunten zijn voornamelijk gesitueerd op logische plekken zoals bij sportvelden, recreatieparken, (markt)pleinen of fietspaden. "Een gezond, duurzaam en gastvrij initiatief", aldus het OM-raadslid.

Kosteloos

In de provincie Noord-Brabant zijn ongeveer 175 van dergelijke voorzieningen aanwezig in diverse gemeenten, die kosteloos door Brabant Water aangesloten zijn op de waterleiding. Een deel van de opbrengsten komt ten goede aan drinkwaterprojecten. Maar van tappunten is dus in de gemeente Moerdijk geen sprake. Cees Huijssoon: "Gesteld kan worden dat we op dit punt een grote achterstand hebben."

Stads- en dorpsraden

Het raadslid zou dan ook graag zien dat het college hier op korte termijn werk van maakt en bij de waterleidingmaatschappij informeert naar de mogelijkheden voor de gemeente Moerdijk. Huijssoon heeft uitgezocht dat voor gemeenten met meer dan 30.000 inwoners zoals Moerdijk een maximum van vijftien tappunten geldt. Hij zou het liefst zien dat in elke (sub)kern van de gemeente minimaal een watertappunt aangesloten wordt. "Realisatie van de locaties is mogelijk vast te stellen in overleg met de diverse stads- en dorpsraden", besluit Cees Huijssoon.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief